Njemačka kompanija Deutsche Bahn prevozi superbrzim vlakovima InterCity Express (ICE) koji povezuju sve veće gradove. Prijelaz s jednog na drugi obično je samo pitanje prelaska peronske stanice. Neki ICE vlakovi prometuju i između glavnih međunarodnih odredišta, uključujući Švicarsku, Belgiju, Austriju i Nizozemsku. ICE vlakovi tihi su i potpuno klimatizirani, sa zavaljenim sjedalima, stolovima kod sjedala, blagovaonicama i bistroima. I brzi su. Primjerice, Ledena linija povezuje Frankfurt i Köln za samo 58 minuta.

Wi-Fi i bar u vlaku – zašto ne?

ICE vlakovi imaju veze za prijenosno računalo i repetitore kako bi olakšali upotrebu mobitela. Imaju i posebne segmente za putnike s invaliditetom i putnike s bebama. Postoji dosta "odmorišta" na ICE-u gdje uporaba mobilnih telefona i glasne glazbe (uključujući slušalice) nije dobrodošla. Rezervacije se toplo preporučuju za posebne usluge kao što su korištenje repetitora ili odjeljaka za bebe i invalide. Sjedala u vlakovima mogu se rezervirati, uz naknadu od 4,50 eura, čak tri mjeseca unaprijed. Također se preporučuje rezervacija za vlakove ICE i EC ako planirate putovati ljetnim vikendima ili tijekom praznika. CityNightLine (CNL) vlakovi posebno su zanimljivi i donose luksuzne spavaonice s jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četverokrevetnim konfiguracijama i vlastitim WC-om i tuševima.

Brže od aviona

Putovanje vlakom nije samo brže od putovanja zrakoplovom već je i pouzdanije. Putovanje zrakoplovom podložnije je kašnjenjima, zbog toga se ulažu veliki napori u integraciju zračnog i željezničkog putovanja. Vlakovi ICE zaustavljaju se u zračnim lukama Frankfurt, Düsseldorf i Köln-Bonn, tako da možete planirati i svoje putovanje u destinacije koje su teško dostupne vlakom. Željeznica je često brža od vožnje automobilom, a sigurni smo da mnogo više opušta. U vlakovima možete nešto raditi, čitati novine, drijemati ili uživati u sendviču i pivu a da se ne brinete o tome hoćete li pronaći parking za svoj auto ili ne. Cijena željezničkog putovanja niža je nego što je bila, a svim putnicima pružaju se mnoge pogodnosti kao što su: Saver Fare, grupni popusti, Happy Weekend ulaznica…

Saver Fare (Sparpreis)

Cijene jednosmjernih karata u Njemačkoj kreću se od 19 eura za kratke udaljenosti (do 250 km). Za veće udaljenosti cijene počinju od 29 eura (druga klasa) i 49 eura (prva klasa). Moguća su putovanja ICE-om. Cijene za dvije osobe koje putuju zajedno počinju od 49 eura u drugoj klasi. Na isto putovanje s parom mogu ići još do tri osobe po 20 eura.

Grupni popusti za regionalne ulaznice

Bahn nudi razne popuste za različite grupe za putovanja u Njemačkoj, ali i međunarodna putovanja. Ušteda se može kretati od 30 do 70 posto. Poželite li vrijeme provesti unutar jedne savezne države, tu su vam na raspolaganju Länder-Tickets, koje nude neograničeno putovanje na jedan dan u njemačku državu po vašem izboru. Uključuju putovanja na Interregio-Express, Regional Express, Regionalbahn, S-Bahn i nekim gradskim i lokalnim prometnim sustavima. Vrijedi za do 5 putnika.

Hop-on one day trip

Jednodnevne neograničene karte (Quer-durch-Land Ticket) omogućuju vam neograničeno putovanje cijelom Njemačkom na jedan dan za 44 eura. Do četiri dodatne osobe mogu se pridružiti uz nadoplatu od 8 eura po osobi. Ponuda vrijedi za korištenje radnim danom i uključuje putovanja samo regionalnim vlakovima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju