Beč, Graz, Salzburg – nekako su najčešći gradovi koje turisti posjećuju u Austriji. No, ako je suditi prema britanskom Guardianu, prava je šteta ne obići i Innsbruck, grad u regiji Tirol. Ovaj alpski ljepotan nudi za svakog ponešto, pa krenimo u obilazak!

Hrana u Innsbrucku

Tirol je poznat po svojim bogatim jelima, ali i oni koji ne vole meso doći će na svoje. Vegetarijanci i ljubitelji sira mogu uživati u Kaspressknödelu (okruglice sa sirom u temeljcu ili sa salatom) i Kasspatzlnu (domaća tjestenina s topljenim sirom i hrskavim lukom). Većina restorana sada ima i veganski meni, što nije bio slučaj prije 10 godina.

Za domaću hranu s tradicionalnom atmosferom zaputite se u Buzihütte, a ako se nađete u planinama, Höttinger Alm ponudit će vam bogatu domaću kuhinju. Tu je i restoran Lichtblick, koji nudi prekrasan pogled na planine Nordkette i jelovnik koji se mijenja svaki tjedan. Za uličnu hranu za ručak radnim danom odite na Franziskanerplatz i kušajte veganski Kartoffelcurry ili malezijski mesni lonac iz Futterkuttera.

Innsbruck - 1 Innsbruck - 1 (Foto: Getty Images)

Četvrt

Innsbruck je grad sela i okruga, a svako od njih ima svoj karakter. Sankt Nikolaus je brdovita četvrt između rijeke Inn i vrhova Nordkette. Uz rijeku se nižu šarene kuće, a u srednjovjekovnim zgradama nalaze se mali restorani, barovi i galerije. Ljeti se u Waltherparku održavaju koncerti i godišnji ulični festival, a zimi najljepši božićni sajam u gradu.

Također, četvrt Wilten doživjela je značajna ulaganja posljednjih godina i sada je popularna po svojim barovima i restoranima, tjednoj tržnici, glazbi uživo, plesu i kinu na otvorenom.

Priroda

Innsbruck se nalazi u dolini okruženoj planinama na sjeveru i jugu do kojih je lako doći pješice, biciklom ili autobusom. Žičare voze do Hafelekara u Nordkettesu ili do planine Patscherkofel, gdje možete uživati i u zimskim radostima jer je Innsbruck, između ostalog, i olimpijski grad.

Innsbruck - 3 Innsbruck - 3 (Foto: Getty Images)

Dvije malo poznate prirodne točke koje ne smijete propustiti su Botanički vrt, koji je otvoren tijekom cijele godine i ispunjen alpskim biljkama, te ružičnjak do kojeg možete doći iz Café im Hof s pješačke ulice Maria-Theresien-Strasse.

Boravak u Innsbrucku

Nala Individuellhotel (dvokrevetne od oko 100 €, otprilike 750 kuna) udaljen je pet minuta hoda od starog grada i glavne trgovačke ulice i nudi individualno uređene sobe, vrt i dobar restoran. Basic Hotel (dvokrevetne od oko 125 €, otprilike 930 kuna) također je jako dobra opcija. Za štedljivije je tu Pension Stoi (dvokrevetne od 88 €, otprilike 650 kuna).

Koja idila! 6 genijalnih mjesta za mini odmor u Austriji Austria - 2 Austria - 4 Austria - 3 +4 Austria - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju