Ljeto je idealno vrijeme za posjet Žumberku: novoasfaltirane ceste su suhe, priroda se probudila u svim nijansama zelene, jutra mirišu na ljetnu rosu, a rascvjetale livade prepune su žumberačkih vrsta leptira.

Na ovotjednoj ekspediciji naš fotograf Romeo Ibrišević proveo nas je biciklističkim stazama Parka prirode, a ovaj put otišao je korak dalje i našao malu oazu skrivenu između drveća i slapova.

Riječ je o mirnom selu Tomaševci, čija se kućanstva mogu nabrojiti na prste ruke. Najveći broj stanovnika dosegnuo je nakon Drugog svjetskog rata kad ih je bilo čak dvjesto, no nedugo nakon toga uslijedile su gastarbajterske migracije. Posljedice toga vidljive su u manjem broju stanovništva, ali i pažljivo uređenim kućama i okućnicama onih koji su se vratili i ostali.

Koliko je selo očuvanog duha i sklada s prirodom, govori podatak da su prošle godine mještani iskoristili proljetni dan za malu radnu akciju i prokrčili stari izvor vode Pećinu. Sada, kada je put obnovljen i pročišćen od mahovine, može se uočiti i stari natpis iz 1933. godine. U planu je i nova akcija uređenja drugog seoskog izvora zvanog Mala vodica.

Romeo je otkrio i savršenu kućicu za odmor pod nazivom Mala zidanica. O njoj se brine gospođa Dragica, koja je sama uredila poseban dio svoje kuće za izletnike i planinare kojima treba prenoćište i prirodni azil od gradske užurbanosti.

Osim što nudi toplinu domaćinstva i krov nad glavom, ova idilična kuća predstavlja i muzej jednog podneblja.

Domaćica je sama prikupila stvari koje su se nekad koristile na selu i uspomene iz nekog romantičnijeg razdoblja te ih izložila na zidovima i policama. Tu su stari alati, odjeća, šeširi, pisma, drvene igračke i ukrasi, posuđe, nakit, ručni radovi, gobleni, katastarska karta iz 18. stoljeća, uspomene na Seljačku bunu i gomila dragocjenih sitnica od kojih svaka priča svoju priču.

Posjetitelju je osigurana privatnost u obliku privatnog ulaza, vlastite sobe, kupaonice i čajne kuhinje. No život na selu ne bi bio seoski da nema dijeljenja i zajedništva. Stoga, ako odlučite svratiti, na raspolaganju su vam, potpuno besplatno, i plodovi vrta: domaće jabuke, paradajz, tikvice, salata… A idu li s vama i vaši najmlađi, imajte na umu da djeca do 10 godina s roditeljima borave besplatno.

Romeo napominje kako je kategorizacija objekta dvije zvjezdice, no navečer ne zaboravite dignuti pogled prema nebu – cijelo zvjezdano nebo Žumberka je vaše.

Svoj izlet možete obogatiti i sadržajima u blizini kao što su Sopotski slap ili napušteni stari grad Žumberak (poznat i kao Sichelberg).

Rentaj pa uživaj: Električnim biciklima u istraživanje Žumberka Zumberak, e-bicikli - 2 Zumberak e-bicikli - 1 Zumberak e-bicikli - 5 +3 Zumberak, e-bicikli - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju