Sve se može pretvoriti u (turističku) atrakciju ako ste dovoljno domišljati. Da je to doista tako, potvrđuju nam neki doista neobični tematski razgledi – većina njih izaziva burne reakcije s raznih strana, no dokle god je zainteresiranih, ture će se odvijati. Ovo je sedam primjera iz svijeta, a ostaje pitanje: jeste li i vi među zainteresiranima?

1. Krugovi u žitu, Engleska

Engleska pokrajina Wilthsire smatra se prijestolnicom krugova u životu (iako, nije riječ samo o krugovima već hrpi raznih oblika). Fenomen koji se javlja tijekom noći na poljima pšenica i kukuruza poznat je od davnina, a prikazuju ga čak i crteži iz 18. stoljeća na kojima su prikazani kao plod vražjeg rada. Neki smatraju da su rezultat djelovanja vanzemaljaca i da se unutar njih može osjetiti neka čudna energija. Kako god bilo, definitivno pobuđuju interes, pa su turistički razgledi helikopterom i malim avionima iznad polja postali iznimno popularni u Engleskoj.

2. Safari zvan „Divlje papige Brooklyna“, New York

Da je u Americi sve moguće, potvrđuje i tura koja vas vodi na urbani safari prilikom kojeg možete tražiti – papige. Skrivene su na pročeljima zgrada, tornjevima, krovovima… A potekle su iz Argentine. Naime, još 1960-ih godina iz Argentine je stigla velika pošiljka šarenih papiga za američko tržište. No, tek što su stigle na aerodrom, nekoliko kontejnera se potrgalo i papige su odletjele na slobodu. Otada lete i skrivaju se diljem Brooklyna, animirajući jednako i djecu i odrasle.

3. Trčanje pred paparazzima, Kalifornija

Postoji li jeftiniji način za postati svjetska zvijezda na nekoliko sati? Ili se barem osjećati kao jedna? Još jedan plus je taj što je ova tura dobra za vašu kondiciju i zdravlje. Naime, platite i trčite koliko vas noge nose duž bulevara Wilshire do Rodeo Drivea u Los Angelesu. Na ovom potezu se druže (i bježe) slavni, te ih vrebaju paparazzi sa svojim kamerama.

Turu zvanu „Rolling with the Paparazzi“ vodi njihov bivši pripadnik Rick Mendoza (isti onaj koji je tužio Britney Spears jer je prešla autom preko njegove noge), a mijenja ju iz dana u dan, ovisno o aktivnostima na „špici“. Budite spremni na jedno dobro bježanje jer je tura dugačka čak 6 i pol kilometara, te obavezno ponesite svoje velike crne sunčane naočale da se zaštitite od bliceva.

4. Romantična šetnja pariškim odvodnim kanalima, Francuska

Pariz je mnogo više od mirisa skupih parfema i kroasana – potvrđuju turistički vodiči koji će vas gradom ljubavi provesti na totalno neromantičan način. Malo drugačiju povijest upoznat ćete u šetnji podzemljem koje nalikuje na pravi grad sa svojim mnoštvom labirinata i prostorija koje su ukrašene edukativnim pločama. Sve to čini podzemni muzej odvodnih kanala. Srećom, čišće je nego što mislite, nema miomirisa, a jedini štakori su oni plišani. Ipak, savjetovat će vam da operete ruke pri izlasku.

5. Hvatanje oluje, Oklahoma

Dok većina ljudi bježi od tornada, ekipa iz „Extreme tornado tours“ ih hvata. Putovanje u potrazi za ovim opakim čudima prirode organiziraju stručnjaci uz pomoć meteorologa, a važno je naglasiti da je na prvom mjestu ipak: sigurnost. Ponosni su na svoje 50-godišnje iskustvo približavanja gostiju nevjerojatnim scenama u prirodi. Ovo iskustvo traje oko tjedan dana, a pripremite se da malo dublje posegnete u džep. Cijene za hvatanje uragana se kreću od 2 do 3 tisuće američkih dolara. Pa vi procijenite da li je to bacanje novca u vjetar 😉

6. Černobil, Ukrajina

Istraživati Černobil na svoju ruku bilo bi najblaže rečeno neodgovorno, a u neke dijelove ni ne možete bez vodiča. Što je sigurno, sigurno je – radi svoje sigurnosti radije se prepustite vodičima koji znaju gdje se može i gdje je sigurno. Za neka područja propisan je vremenski raspon u kojem se smijete zadržavati, a neka su naprosto zabranjena.

U dobrim rukama ćete ipak imati priliku kvalitetno obići kompleks, te možda čak naići na napuštene kantine, brvnare, pravoslavne crkve, te spomenike iz Drugog svjetskog rata, murale i (još uvijek) naseljena sela… Možda vas iznenadi razina aktivnosti u ovom području, jer ovdje još uvijek ima mnogo zaposlenih u gradnji, očuvanju šuma, itd. – naposljetku, jeste li znali da turisti čine samo 5% „ljudskog prometa“ u zoni Černobila?

7. Stopama Charlesa Mansona, Kalifornija

Već pretpostavljate: ova tura nije za one slabijeg želuca. Tijekom višesatnog razgleda mjesta zločina gosti upoznaju lik i (ne)djelo ubojice Charlesa Mansona i njegove „obitelji“ te priče njegovih žrtava, a pred njihovim očima biti će izložene i eksplicitne fotografije s lica mjesta.

Štoviše, u cijenu razgleda uključen je i bizarni suvenir: kamenčić iz kamina koji se nalazio u kući najpoznatije Mansonove žrtve, glumice Sharon Tate. Supruga redatelja i glumca Romana Polanskog ubijena je u osmom mjesecu trudnoće u svojoj kući na Beverly Hillsu 1969. godine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju