Skrad se s okolicom prostire na 53,85 km2 i prema popisu iz 2001. godine broji 1333 stanovnika. Rasprostranjen po padinama Skradskog vrha (1044 metra), okružen šumama bjelogorice i crnogorice, Skrad se nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini od 700 m i prirodno se dijeli na tri lokaliteta: Sportsko rekreacijski centar Skradska draga, Centar Skrada uz benzinsku stanicu i restoran Zeleni vir, te Izletište Zeleni vir, geomorfološki izvor Zeleni vir sa slapom Vražji prolaz i spilja Muževa hiža, gdje priroda nije štedjela iskazati svoju umjetničku maštovitost.

Intenzivniji razvoj Skrada kroz povijest počinje upravo izgradnjom Lujzinske ceste kada u donjem dijelu naselja počinju nicati kuće za prihvat i ugošćivanje putnika, zaprežnih vozila i stoke. Skrad još više dobiva na važnosti izgradnjom željezničke pruge 1873.
Upravo zahvaljujući prometnoj povezanosti Skrad postaje sve popularnija destinacija u Gorskom kotaru pa je tako na inicijativu grupe entuzijasta 1914. godine osnovano Društvo za promet stranaca i proljepšavanje, čija je zadaća bila brinuti se za uređenje mjesta i smještaj gostiju. Ovo je društvo bilo preteča kasnije osnovanom Turističkom društvu.

Izgradnjom hotela Zeleni vir 1921. godine, obnovom planinarskog doma u Zelenom viru i prilaznih putova te izgradnjom Tranzit restorana, za Skrad počinju zlatne godine. Svakodnevno ovdje staju mnogobrojni putnici da probaju poznatu skradsku štrudlu, domaći sir i vrhnje, kiselo mlijeko ili marendu. Budući su nekada vojni objekti bili klimatska lječilišta za djecu, turizam postaje vodeća djelatnost.

Ipak, Skrad je nadaleko najpoznatiji po nezaboravnim turističkim izletištima kao što su Zeleni Vir i Vražji prolaz. Ako se nađete u blizini, pa makar na putu od Zagreba prema Rijeci, uzmite dva do tri sata i posjetite ovu netaknutu prirodu u srcu Gorskog Kotra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju