Projekt Biciklističke transverzale Riječkog prstena, brošuru i aplikaciju predstavili su Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac iz Kreativne agencije Molekula. Pokrenut s ciljem kvalitetnije promocije destinacije Riječkog prstena, ovaj projekt objedinjava postojeće biciklističke staze, ali i novoosmišljenu stazu koja povezuje sve gradove i općine Riječkog prstena – biciklističku transverzalu.

Prvi dio projekta čine dvojezična brošura i karta. One prikazuju transverzalu dugu 63 km koja se proteže kroz 8 gradova i općina riječkog prstena: počinje u Kastvu te preko Klane, Viškova, Rijeke, Jelenja, Čavli, Kostrene završava u Bakru, odnosno na Hreljinskoj gradini. Na transverzalu se nadovezuje više od 100 km poveznica kako bi se biciklistima ponudila mogućnost izbora i kreiranja vlastitih ruta, dužih ili kraćih, ovisno o raspoloženju. Uz same staze, u brošuri je prikazano i 68 najvažnijih atrakcija koje se može pogledati uz staze, a priložena je i velika karta za lakše snalaženje i planiranje.

Ideja o mobilnoj aplikaciji s GPS navigacijom nazvana Bike Rijeka, proizašla je kao nastavak projekta pripreme brošure i želje da se dodatno olakša snalaženje biciklistima u prirodi. Aplikacija uključuje 40 postojećih biciklističkih staza i najveća je pažnja posvećena prikazu staza i navigacija po njima. Staze se mogu birati po težini ili jednostavno prema lokaciji na karti. Navigacija stazom, osim same putanje, prikazuje i statistiku vožnje, vrijeme vožnje, prijeđenu udaljenost i brzinu. Tijekom vožnje, na Google karti prikazane su i atrakcije uz koje se prolazi, moguće je pronaći kontakt informacije o ugostiteljskim objektima, smještaju te ostale pomoćne servise.

 

Uz Biciklističku transverzalu, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, izrazio je zadovoljstvo s zajedničkim aktivnostima riječkog prstena i unapređenja ponude destinacija u sklopu kojih se provode i aktivnosti Grada Rijeke na projektu Riječkih šetnica i parkova. Projekt "Riječke šetnice" pokrenut je u sklopu aktivnosti "Rijeka – Zdravi grad" u svrhu rekreacije, pogodne za edukaciju, upoznavanje s florom i učenje snalaženja u prostoru, ali i kao nadopuna turističke ponude grada Rijeke.

 

Kraj ovog slavlja biciklizma na Korzu prigodno je pripao Mati Vodanoviću, makarskom biciklistu koji je krenuo na svoj humanitarni poduhvat „Biciklom od Rijeke do Dubrovnika“. Vodanović, kojemu ovo nije prvi ovakav poduhvat, provodi ga za željom da prikupi donacije za Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe „Maslina“ iz Dubrovnika. Cilj poduhvata je biciklom proći put u dužini od 580 km od Rijeke do Dubrovnika, a dionicu bi trebao odvoziti za 30 sati vozeći bez prestanka. Na putu će imati pratnju vozila HGSS Makarska i snimatelja i fotografa Tonija Katića te će cijeli pothvat biti zabilježen video materijalom i fotografijama. Dolazak u Dubrovnik predviđen je 11. svibnja oko 17 sati, a zadnji dio puta pratit će ga i ekipa BK Pedala - Snježana Ninković, Boris Mađor i Dražen Kurte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju