Najstariji nalaz koji govori o naseljavanju Visa jest Vela Gomila na području nekadašnjeg Jonijevog grada na Taležu, stara je 5600 godina i drugi je najstariji nalaz toga tipa na Mediteranu.

397. prije Krista Dionizije Sirakuški osniva prvi grad na istočnoj strani Jadrana i naziva ga Issa.

Prvi Hrvati otok su počeli naseljavati tek nakon sedmog stoljeća poslije Krista, a otok je dugo nakon toga, zbog svoje strateške važnosti, bio pod upravom Mlečana. Vidljivo je da su se tokom godina na otoku izmijenjali razni vlasnici, a svoju priliku nisu propustili ni Austrijanci, Francuzi i Talijani. 1943. godine Vis nadzire 'partizanski pokret', a 16. lipnja 1944. potpisivanjem sporazuma Viškog sporazuma poznatijeg kao 'sporazum Tito - Subašić' postavljaju se temelji bivše države. Od 1943. do 1989. godine biva zatvoren za strance. Tokom tih godina otok je pretvoren u veliku vojnu utvrdu, čiji ostaci su vidljivi i privlače turiste iz svih krajeva svijeta i danas. Zbog svoje izoliranosti na otoku je ostala prekrasna i očuvana priroda, te tradicionalna arhitektura koji su njegovi jedinstveni aduti.

Oduvijek su stanovnici otoka Visa bili ribari i vinogradari. Tako se danas smatra da je Komiža na otoku Visu kolijevka ribarstva na Jadranu. O slavnoj povijesti viških ribara danas svjedoči Ribarski muzej u Komiži. Da nije Vis samo kolijevka ribarstva na Jadranu svjedoči i činjenica da su Grci prvu lozu u Dalmaciji posadili upravo na Viškom polju. Najpoznatije viško vino svakako je nadaleko čuvena Vugava koja se može probati u brojnim restoranima i podrumima diljem otoka.

Ne moramo ni spominjati da otok okružuje prekrasno kristalno bistro more s predivnim skrivenim plažama i uvalama koje će zadovoljiti i one s najvećim kriterijima.

Ako želite iskusiti jedinstveni i uvelike nestali istinski Mediteranski ugođaj i način života svakako vam preporučamo da spakirate kufer i krenete pravac Visa.

Iz tog razloga za vas smo, u suradnji s portalom CrnoJaje.hr, organizirali jedinstveni doživljaj magičnog otoka tajni, u trodnevnom aranžmanu s dva noćenja koji uključuje izlet otkrivanja njegove povijesti, zatim izlet jedrenjakom u Modru špilju, degustaciju vrhunskih viških vina, večeru u autohtonoj viškoj konobi i na kraju Top secret military izlet pod vodstvom najiskusnijeg otočkog vodiča. I sve to za fenomenalnih 699,00 kn.

Plan puta možete vidjeti na www.crnojaje.hr gdje odmah možete i kupiti svoj kupon za jedinstvenu avanturu života.

S toga pođite s nama i doživite jedinstveni mediteranski ugođaj!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju