Posjetite li američki Nacionalni park Yosemite tijekom zime, imat ćete priliku vidjeti mali slap zvan Horsetail Fall – jer izgleda upravo tako, tanko i elegantno poput konjskog repa.

No, zateknete li se u pravo vrijeme na pravom mjestu, svjedočit ćete nevjerojatnoj igri prirode koja stvara optičku iluziju i nešto što je čak i ugledni medij The Guardian prozvao „orgijama za ljubitelje fotografije“.

A pravo vrijeme je veljača, ako se poklope vremenski uvjeti. Naime, kada je nebo čisto i sunčeve zrake padnu na ovaj 650 metara visok slap, on poprimi vatrenu narančasto-crvenu boju. Gledajući ga izdaleka, promatrač bi lako pomislio da je riječ o lavi koja se slijeva niz stijene. Zbog toga ovaj slap često možete pronaći i pod imenom Firefall ili Vatreni slap.

Sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i ovaj fenomen. Moguće ga je uloviti u svega 2-3 tjedna tijekom veljače, a traje oko 10 minuta u jednom danu. Da bi do vatrenog slapa došlo, potrebno je dovoljno snježnih padalina tijekom zime, dovoljno topline koja će otopiti taj snijeg i stvoriti slap, čisto nebo i pravi kut pod kojim će sunčeva svijetlost osvijetliti slap.

Da ne biste riskirali silan novac i vrijeme kako biste ga vidjeli, a potom shvatili da ništa od toga, djelatnici parka redovito na web stranicama objavljuju točne datume kada bi se ovo moglo dogoditi. Stoga se pripremite prije polaska, a također se pripremite i na gužve.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju