Mnogi ju opisuju kao najljepšu planinu Bosne i Hercegovine – vjerujemo kako za to postoji dobar razlog, no prepustit ćemo čitateljima da sami procijene uz nekoliko informacija i još ljepših slika u našoj galeriji.

Prenj je planina koja se proteže na oko 600 kilometara kvadratnih između Konjica i Mostara. Njen najviši vrh je Zelena glava koji se nalazi na 2 103 metra nadmorske visine, no postoji još desetak vrhova iznad 2 tisuće metara s kojih se pružaju spektakularni pogledi.

Okoliš se odlikuje zelenilom borovih šuma i livada u udolinama, pogledima na planinske stijene u oblacima, kanjonima, vrtačama… Sama planina okružena je brojnim jezerima kao što su Jablaničko i Boračko, drugim planinama kao što su Visočica i Čvrsnica, a podno nje nalaze se gradovi Konjic, Jablanica i Mostar.

Njegove impresivne stijene i reljef privukli su još u 19. stoljeću prve „prave“ planinare kada su na ova područja austro-ugarske vlasti donijele kulturu planinarenja. Stoga ne čudi što je i prva planinarska kuća na Prenju zvana Marija Terezija. S vremenom su domaća planinarska društva uredila planinarske puteve i izgradila planinarske objekte. Nažalost, mnogi su uništeni tijekom rata u BiH.

Upravo zbog svoje veličine i ljepote, ali i dugogodišnje tradicije planinarenja i alpinizma dobio je nadimak bosanskih tj. hercegovačkih Himalaja.

Noću pjevamo, danju skijamo: Idila na Kupresu, gdje je jedini "Stožer" snijegom prekrivena planina Kupres, BiH - 21 Kupres, BiH - 20 Kupres, BiH - 17 +23 Kupres, BiH - 16

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju