U Turskoj, nedaleko od granice sa Sirijom, na obalama rijeke Eufrat nalazi se regija koja mami posjetioce željne egzotike, ljubitelje stare povijesti i romantike koji ovdje dolaze vidjeti neobično cvijeće.

Gradić Halfeti na rijeci Eufrat podigao je asirski kralj u 9. stoljeću prije Krista. Povijest ga je znatno izmijenila, pa je u 20. stoljeću postao poljoprivredni i ribarski gradić uz poticaj turske vlasti. Stanovnici su živjeli od rijeke Eufrat i uzgoja pistacija.

No, 1999. godine podignuta je brana Birecik na ruinama obližnjeg antičkog grada Zeugma. U tom procesu raseljeno je 6000 ljudi iz obližnjih sela. Eufrat je poplavio cijelu obalu i priobalna naselja, te je Halfeti izgrađen ispočetka.

Danas je očuvan dio starog grada pod nazivom Eski Halfeti, a naselja koja mu pripadaju čuvaju brojne znamenitosti koje privlače turiste. Poslužio je i kao kulisa za snimanje turskih serija.

Jedno od starih naselja u blizini je Rumkale, čiji naziv doslovno znači ''rimski dvorac''. Bila je to nekad moćna utvrda na obalama Eufrata, a vjeruje se kako je apostol Ivan ovdje boravio u doba Rimljana.

Kad smo kod vjerovanja, urbana legenda kaže kako je ova regija jedino mjesto na svijetu gdje cvatu crne ruže.

Realnost je, na žalost svih romantika koji su se nagledali (fotošopiranih) fotografija na internetu, malo drugačija: crne ruže same po sebi ne postoje. No, ono što možete vidjeti su ruže zagasito crvene ili ružičaste boje, ponekad tako tamnih nijansi i rubova latica da se čini kao da su crne – i to je uistinu nešto što ovu regiju čini posebnom.

Budući da ovakve ruže nećete naći drugdje u svijetu, njene ''crnolike'' varijante nazvane su Halfeti ružama. Danas su ugrožena vrsta jer su je stanovnici grada nakon potopa preselili u nova zemljišta dalje od obale – pokazalo se kako je i ta mala razlika bila presudna. Danas se uzgajaju u posebnim uvjetima, a posjetioci mogu vidjeti plantaže.

Pođemo li još sjevernije, dolazimo do Savašana. Njegova najpoznatija atrakcija je upravo ona koja je potopljena. Iz rijeke viri neobičan prizor: minaret džamije pod vodom.

Sve ovo posjetioci mogu vidjeti u panoramskom razgledu brodićem, a vaš ''kapetan'' će se pobrinuti da vam preporuči i zgodno mjesto za popiti kavu ili turski čaj.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju