Ono što na prvi pogled izgleda kao ulaz u hram, zapravo je ukrašena fasada drevnih likijskih grobnica za kraljeve i kraljice koje su uklesane u stijene.

Likija je starovjekovna regija u jugozapadnoj Anatoliji odnosno današnjoj Turskoj čiji su stanovnici vjerovali da njihove pokojnike u zagrobni život nose magična krilata stvorenja.

Da im olakšaju prelazak u drugi svijet Likijci su svoje pokojnike pokapali na povišenim mjestima poput litica.

Turski grad Fethiye ponosi se nekolicinom ovakvih grobnica od koje neke datiraju u 4. stoljeće prije Krista. Karakteriziraju ih raskošno ukrašeni ulazi urešeni klasičnim stupovima i delikatnim reljefima koje je načeo zub vremena.

S druge strane, unutrašnjost im je vrlo mala i jednostavna.

Najveća među njima je grobnica kralja Amyntasa koja je izgrađena u podnožju planine, na mjestu drevnog grada Telmessosa otprilike 350 godina prije Krista. Ova je grobnica čest izbor brojnih turista koji dolaze u Fethiyeu kako bi istražili neobične pogrebne običaje Likijaca.

Osmo čudo svijeta: Lavlja stijena koja se izdiže na 200 metara "usred ničega" Lavlja stijena Sigirija, Šri Lanka - 3 Lavlja stijena Sigirija, Šri Lanka - 5 Lavlja stijena Sigirija, Šri Lanka - 4 +1 Lavlja stijena Sigirija, Šri Lanka - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju