Grad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch u Walesu, sa svojih 58 znakova u nazivu ponosno nosi titulu grada s najdužim imenom u Europi. Iako djeluje kao da je ime nastalo nasumičnim tipkanjem nekoga tko se pravio da nešto piše na računalu, ideja za ovakav naziv nastala je kako bi privukla turiste.

Mala rijeka, kratko ime 

Kako uvijek ima ljudi kojima nije problem otputovati zbog takvih zanimljivosti, i grad sa samo jednim slovom u imenu ima svoju publiku. Norveško mjestašce Å smjestio se na arhipelagu Lofoten, jednoj od najslikovitijih destinacija u Europi, kao i odličnoj lokaciji za lov na  polarnu svjetlost. Å ćete pronaći na južnom dijelu arhipelaga, a ime tog predivnog sela nije nastalo kao marketinški trik nego potječe od naziva za malu rijeku.

Lofoti Zanimljivosti Najljepši na svijetu: Stadion u europskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu

Nepristojni turisti 

Kako piše britanski magazin Condé Nast Traveller, nije sve idilično u mjestašcu koje broji manje od 200 stanovnika. Sakupljači prometnih znakova svako malo oštete gradić za tablu s imenom kako bi kući ponijeli originalni suvenir. Kako bi stali na kraj vandalima, na ulazu u Å jedno je vrijeme stajala tabla na kojoj je pisalo Å i Lofoten. Nakon pritužbi lokalnog stanovništva tabla sa samo jednim slovom je vraćena na mjesto.

Å - 1 Å - 1 (Foto: Shutterstock)

Više ptica nego ljudi 

U taj ribarski gradić koji broji više ptica nego stanovnika hrle putnici sa svih strana svijeta kako bi uživali u idili koju stvaraju stare ribarske kuće, mreže i tradicionalni čamci. Å je najočuvaniji tradicionalni ribarski gradić na sjeveru Norveške – korijeni mu sežu u rane godine 19. stoljeća. Ondje se nalazi i najstarija tvornica ribljeg ulja u Europi iz 1850. godine, kao i tek koju godinu mlađa pekarnica. Dobar dio kuća izgrađenih u 19. stoljeću je zaštićen, a u pauzi od vrzmanja gradom i razgledavanja slikovitih ulica možete svratiti u gradski muzej i naučiti nešto više o tome kako je riba postala glavni izvozni proizvod u tom kraju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju