Kada pomislimo na male ribarske luke, duge pješčane plaže, vrtove tropskog bilja i parkove u kojima žive dabrovi, Francuska nam definitivno nije prva asocijacija. No, na njenim atlantskim obalama smjestila se kolonija pitoresknih gradova kao što je Oleron, u kojem možete doživjeti sve navedeno.

Ove godine probio se na listu malih destinacija u turističkom usponu – a ako mu je to pošlo za rukom 2020. godine, moramo pronjuškati o čemu se radi.

Premda je jedan od najvećih otoka Francuske, njegova ribarska naselja su mala i pitoma. Poznata su ljubiteljima fotografije koji ovdje dolaze ovjekovječiti šarene ribarske kućice i kabine, a turistima je savršen izbor za lagan odmor. Plaže su pješčane, klima blaga, a hrana ne može biti svježija.

Glavni specijalitet Olerona su kamenice koje imaju i svoj mali muzej u kojem možete otkriti kako se uzgajaju. Uz to se vole zasladiti čašom vina iz domaćih vinograda.

Sa svjetionika visokog 46 metara pruža se prekrasan panoramski pogled na Atlantik i park prirode na sjeveru kontinenta. Tu su i masivne zidine nekadašnje utvrde koja je danas napuštena, ali ne i zaboravljena. Potpuno besplatno možete ući i razgledavati, a prostor su iskoristili i domaći umjetnici i kipari kao svoj atelje.

Oleronov mini botanički vrt je iz ničega stvorio domaći stanovnik, te ga napunio tropskim biljkama. Možda poželite imati takav raj u svojoj sobi ili kući, pa je dobra vijest da će vas vlasnik rado educirati o tome koju biljku možete uspješno uzgojiti u svom podneblju. Tu je i dućan u kojem možete kupiti sjeme većine biljaka koje ste vidjeli.

Osim vrta, Oleron krasi i neobičan „zoološki vrt“: park dabrova. U ljetnim mjesecima mali dabrovi zbrinuti su u parku unutar kojeg su im osigurana voda, hrana, prostor za trčkaranje i plivanje, te pažnja posjetioca koji dolaze na druženje s njima.

Prije 50 godina povezan je s Francuskom mostom duljine gotovo 3 kilometra. U to doba, bio je to najdulji francuski most.

Iako do njega možete autom, mnogi se odlučuju na otkrivanje otoka biciklom. U posljednjih deset godina izgrađena je mreža biciklističkih staza dulja od 100 kilometara. No, postoje i brojne agencije koje nude izlete na otok.

Smješten na pola puta između Bordeauxa i Nantesa, zgodna je točka za presjeći put i obogatiti album s putovanja pomalo drugačijom slikom Francuske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju