Jest, super su i Rim, i Firenca i Sicilija, ali svi su oni ipak – malo dalje. Do ove talijanske regije dođete začas, nama je najbliža, a u njoj se smjestio i uvijek „rado viđeni“ Trst. No, Furlanija – Julijska krajina nije samo Trst, već ovdje postoje i neke druge stvari u kojima se isplati uživati...

Tragovima Rimljana u Akvileji

S obzirom kako je Rimsko carstvo bilo ogromno, ostaci se i dan danas nalaze svugdje, pa i u ovoj regiji. Naravno, nemojte očekivati nešto nalik na rimski Koloseum, no ostaci vila, hramova i termi govore o nekadašnjem carstvu. Jedan od ostatak je i grad Akvileja, za kojeg se vjeruje kako je najveći otkopani grad iz doba starog Rima. Danas u gradu živi oko 3 i pol tisuće stanovnika, a naravno, sve znamenitosti stavljene su pod zaštitu UNESCO – a.

San Daniele

Svaki zaljubljenik u gastronomiju zasigurno je čuo za ovaj pršut, koji se radi u istoimenom gradu u blizini Udina. S obzirom na položaj, koji garantira slani morski zrak kombiniran s hladnim alpskim zrakom, uvjeti za sušenje pršuta ovdje su fantastični. Za njegovu pripremu koriste se isključivo svinje stare minimalno 9 mjeseci i teško najmanje 160 kilograma, a najbolje je grad posjetiti u lipnju za vrijeme Aria di Festa, kad se pršut "slavi" puna četiri dana te mnogi proizvođači otvaraju svoja vrata.

Dvorac Miramare

Naravno, ništa bez Trsta. Dvorac je sagrađen u tršćanskom zaljevu za habsburškog nadvojvodu Ferdinanda Maksimilijana te njegovu ljupku suprugu, Charlotte od Belgije. Iako se vjeruje da je na njega bačeno prokletstvo zbog njihove sudbine, vjerujte nam, dovoljno je siguran za posjetu, a jednom kad dođete, zbilja ćete uživati u velikoj ljepoti.

Grotta Gigante

Prema Guinnessu, ova regija je i dom najveće špilje na svijetu. Radi se o špilji staroj 10 milijuna godina, koja je dugačka nevjerojatnih 280 metara, 65 metara je široka i 107 metara visoka. Iako je riječ o turističkoj špilji, kondicija će vam biti potrebna. Naime, prvo treba svladati oko 500 stepenica koje će vas dovesti 80 metara ispod zemlje, tako da, ako niste u formi, radije preskočite posjetu špilji.

Vožnja bobom u Tarvisiju

Tarvisio je skijaško središte, a nedavno je ovdje napravljen i bob, koji je dobra zabava za cijelu obitelj. Vožnja je dugačka kilometar, a prolazite i jurite šumom. Dobra je stvar što sami kontrolirate brzinu, s obzirom da je postavljena kočnica, tako da nema straha kako će vam vožnja izgledati prebrzom. Ipak, nemojte se previše opustiti, jer moguće je juriti i do 40 kilometara na sat. Cijene karata su isto ok i iznose 4 eura po osobi, s tim da su za djecu do 8 godina besplatne.

Uživajte u najvećoj regati

Druge nedjelje u listopadu, u Trstu se odvija regata Barcolana, na kojoj redovno sudjeluje oko 2 tisuće jedrilica! Ovaj morski festival prelijeva se i na ulice grada, pa se tada fešta, jede, pije, ali uživa i u raznim događanjima. Barcolana zapravo, garantira zabavu za cijelu obitelj.

Psi koji vuku saonice

Ako ste uvijek htjeli da vaše saonice povuku psi, ne trebate ići u Laponiju i slična područja. Ponovno se vraćamo u Tarvisio, gdje je moguća ova aktivnost, a prednost je i što će vam, makar bili snijeg i led, biti znatno toplije i ugodnije nego u Laponiji. Za one koji zbilja ne vole zimu, postoje i ljetni programi, a više o svemu tome možete saznati na idućem linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju