Sve više i više putnika gleda na koji način doprinijeti zaštiti planeta i kako što manje dok se putuje – zagaditi okoliš. Naravno, i dalje su prilikom odabira putovanja najvažnije stavke vrijeme i novac, no novo istraživanje koje je provela tvrtka Omio (koja stoji iza istoimene booking aplikacije) otkrilo je europske rute koje su vlakom brže nego zrakoplovom. E sad, ako uzmete u obzir još i da manje zagađujete, pa tko ne bi htio tako putovati...

„Uobičajena je percepcija kako let najbrže dovodi od točke A do točke B. No kad u jednadžbu ubacite ono sve što on nosi – čekiranje prtljage, dolazak na aerodrom značajno ranije, prolazak kontrole, onda je jasno da to u praksi i nije tako“ – zaključuje Bertrand Ettienne iz tvrtke Omio.

Stoga, sljedeće rute isplativije je putovati vlakom, nego letjeti nebom...

London – Bruxelles ili Pariz

Željezničke usluge preko La Manchea do Belgije i Francuske funkcioniraju već četvrt stoljeća, a od 2018., glavni britanski grad željeznicom je povezan i s Amsterdamom. Ne samo da ćete vlakom na ovoj ruti sačuvati planet Zemlju, već i kad se sve zbroji, minimalno uštedjeti koji sat.

Pariz – Marseille

Iako prelazi veliku udaljenost, i vozi gotovo od vrha pa do dna Francuske, s obzirom da na relaciji prometuju itekako brzi vlakovi, trebali biste ovim potezom uštedjeti čak dva sata.

Madrid – Andaluzija

Ako dođete u višednevni posjet Madridu, dobra je ideja zaletjeti se do Andaluzije i obići Malagu ili Sevillu. Iako u Madridu imate što raditi, šteta je vlakom ne zaputiti se na jug, a biranjem vlakom umjesto zrakoplova uštedjet ćete sat i pol vremena.

Rim – Toskana

Poželite li se iz Rima zaputiti put Firence ili Pise, najbolji odabir je korištenje nacionalne mreže vlakova Trenitalia. Brzi, sigurni, efikasni i dovoljno česti, začas će vas prebaciti u srce Toskane.

Kosi toranj u Pisi - 3 Kosi toranj u Pisi - 3 (Foto: Getty Images)

Stuttgart – Paris

Iako se ova ruta može činiti neuobičajenom, treba reći kako ljudi putuju – svugdje. Pa ako se ikad nađete u Stuttgartu i shvatite da je u Parizu neka izložba ili utakmica koju pošto poto morate vidjeti, ne tražite avionsku, već kartu za vlak koja će vam uštedjeti sat i pol vremena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju