U 7600 kilometara, od obala mora u Norveškoj do jugozapadnog Portugala, European Divide Trail je biciklistička ruta koja prolazi kroz devet zemalja, za što je potrebno 100 dana. Zaobilaznice, šumske staze i livadni putevi vijugaju podalje od velikih gradova, od sjeveroistoka do jugozapada Europe. Iako postoji dosta asfaltiranih dionica, većina kilometara se prelazi u prirodi.

Sjeverni dio s brojnim šumama, jezerima i rijekama vodi kroz Norvešku, Finsku i arktičke tundre Laponije te Švedsku. Šarenilo polja, sela i manjih gradova ide do Danske kroz središte zemlje do njemačkih regija i Francuske do ruba Švicarske, podnožjem moćnih Alpa. Prema jugu se zemlja pretvara u pijesak i kamenje, staze su neravnije, a teren se uspinje i postaje sve strmiji.

European Divide Trail može savladati većina off-road bicikala, ali zbog duljine puta, vremena koje je potrebno od početka do kraja puta, kao i promjenjivih vremenskih uvjeta, ova zahtjevna ruta još uvijek nije osobito popularna. Jacob Martin, jedan od malobrojnih avanturista koji su se odlučili na tu veliku europsku rutu, za Guardian je rekao kako je European Divide Trail završilo tek 12 ljudi. 

"Teren je raznolik: beskrajne šume, jezera, rijeke i makadamski putevi u Skandinaviji, zatim livade, šume, vrištine i travnjaci središnje Europe, i konačno Pirenejski poluotok s najvišim usponima od oko 2000 metara", opisuje trail na kojem mu se pridružila i suputnica Anna, te dodaje kako su ga istinski oduševili norveški fjordovi i litice te kampiranje u šumama. No staze u Njemačkoj su usporile vožnju zbog srušenog drveća koje je prepriječilo put pa je trebalo dizati bicikl preko trupaca. 

"Francuske i Španjolske planine bile su omiljene: Vosges, Jura, Pireneji i Sierra de Javalambre su posebni. Postoji nešto nevjerojatno u tome da dođete do malog utočišta u zalazak sunca nakon što ste cijeli dan ili dva vozili i gurali bicikl uzbrdo. Duž cijele rute osjećivali smo male gradove i sela u koja turisti inače ne zalaze", ispričao je Jacob Martin dodajući kako se nije previše pripremao niti je bio u formi života. Rutu je planirao u vožnji i iz dana u dan određivao u kojim će mjestima stati po namirnice, bez previše kompliciranja. A svima onima koji razmišljaju bi li se odvažili na European Divide Trail, savjetuje: "Učinite to!".

30 puta više turista nego lokalnih stanovnika: Znate li gdje su najveće gužve tijekom ljeta? Amsterdam Venecija Firenza je jedan od najljepših gradova na svijetu +0 Dubrovnik ima velik broj turista u ljetno vrijeme

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju