10. Dvorac Schönbrunn, Austrija
Jedan je od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji i glavnih turističkih atrakcija austrijske metropole - Beča. Palača i vrtovi odražavaju ukus, zanimanje i težnje habsburških vladara kojima je Schönbrunn bio rezidencijom od 18. stoljeća do 1918. godine.

9. Eiffelov toranj, Francuska
Javnosti predstavljen u ožujku 1889. godine, a za posjetitelje otvoren svega dva mjeseca kasnije, Eiffelov toranj od prvog dana postao je simbol Pariza, a tijekom godina i jedan od najprepoznatljivijih simbola svijeta.

8. Cape Town, Južnoafrička Republika
Cape Town je jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike, a nalazi na obali Atlantskog oceana. Cape Town nosi ime po Rtu dobre nade koji se nalazi oko 45 km južno od grada, i koji bio je velika opasnost za brodove koji su plovili prema Indiji.

7. Kineski zid, Kina
S svojom dužinom od 8.851 kilometara poznat je kao najdulji zid i najveća građevina na svijetu. Visok od 10 do 16 metara i širok od 8 metara, ova obrambena fortifikacija mnoge ostavlja bez daha.

6. Taj Mahal, Indija
Smatra se vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. postaje UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine, a malo ljudi zna kako je zapravo hram izgrađen kao - grobnica.

5. Burj Al Arab, Dubai
Iako ne seže u prošlost kao i neke od atrakcija na listi, Burj Al Arab je moderno čudo koje svakako zaslužuje biti na njoj. Ovo je vrh luksuza u svijetu hotelijerstva, a sam hotel može se pohvaliti s čak 7 zvjezdica! Totalna perverzija...

4. Fairy Meadows, Pakistan
Pakistan se može pohvaliti predivnim zelenim površinama i to onima na Himalaji - jednom od najvećih planinskih masiva na svijetu. Za Fairy Meadows mnogi govore kako je raj na Zemlji, a istina nije daleko od toga.

3. Slapovi Nijagare, SAD
Slapovi Nijagare predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na rijeci Nijagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Sa 168.000 kubičnih metara vode u minuti jedni su od najpoznatijih slapova svijeta.

2. Gullfoss, Island
U svijetu poznat po svojim prirodnim ljepotama, Island se može pohvaliti i da je dom krajoliku kojeg nema gotovo nigdje na svijetu. Tu je najpopularnija atrakcija - Gullfoss, dva predivna vodopada u kanjonu rijeke Hvit.

1. Machu Picchu, Peru
Ovo predivno mjesto na visini od 2.430 metara zaslužuje svoje prvo mjesto na ovoj ljestvici. Machu Picchu je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine je izabran kao jedno od sedam novih svjetskih čuda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju