Prilikom istraživanja odabrano je nekoliko kriterija kao što su BDP, prosjećna duljina života, veličina obitelji, demokracija, količina korupcije i darežljivost. Izvješće donosi zanimljivu činjenicu kako su sretni ljudi zaradili više tijekom života, te da su generalno bolji sugrađani.

Želite i sami pronaći sreću? Možda je rješenje u tome da preselite u neku od država u kojoj su stanovnici sretni, barem prema istraživanju. Danska se tako ove godine našla na  prvom mjestu, druga je Norveška, slijede Švicarska pa Nizozemska, Švedska i Kanada. Australija je deseta, Hrvatska solidna 58. Slovenija nas vodi za četrnaest pozicija, Srbija i BiH su 106. i 107., dok je Kosovo - iznenađujuće 88. Uglavnom, ako je suditi po istraživanjima, sreća je na sjeveru i u hladnijim područjima.

Prema istraživanju, najsretniji gradovi na svijetu su Aarhus u Danskoj, na 150 kilometara od Kopenhagena, Oslo u Norveškoj, Geneva u Švicarskoj, Utrecht u Nizozemskoj te Malmo u Švedskoj.

Dakle, ako vam nedostaje sreće u životu, možda bi bilo najbolje sreću potražiti u jednom od spomenutih gradova, a ako kojim slučajem i odlučite preseliti, javite nam kako vam je krenulo i koliko ste zapravo sretni!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju