Iako na papiru piše da ima milijun i tristo tisuća stanovnika, u užoj okolici Milana živi gotovo tri milijuna ljudi. Osnovan je već u doba Rimskog Carstva te od tada polako, ali sigurno postaje središte neke druge kulture koja nimalo ne zaostaje za Rimom i Venecijom, gradovima koji su bili vodeće sile u to vrijeme.

U Milanu su se nekada okupljali umjetnici, skladatelji i pisci, dok je danas to grad vodećih modnih marki koje samim pojmom "Made in Italy", "Made in Milano" trenutno dobivaju na vrijednosti. Lombardijska metropola posebno je poznata po svojim modnim kućama i trgovinama u čuvenoj ulici Montenapoleone, i Galeriji Viktora Emanuela (Galleria Vittorio Emanuele), koja se smatra najstarijim trgovačkim centrom na svijetu.

Jeste li znali da iz Milana potječe popularni božićni kolač Panettone kao i popularno jelo u talijana Risotto alla Milanese. Ako se ikada zaputite u Milano, nakon kupovine krpica svakako vam preporučujemo da sjednete u jedan od brojnih restorana i okusite bogatu taljansku kuhinju koja je na repertoaru gotovo na svakom koraku.

Malo je poznato, no Milano je veoma poznat po glazbenoj, posebno opernoj tradiciji. Upravo su u Milanu živjeli i radili značajni skladatelji od kojih je daleko najpopularniji Giuseppe Verdi. Naravno, uz glazbenu scenu, kulturna scena sastoji se od brojnih značajnih mjesta kao što je Teatro alla Scala, brojnih palača, muzeja, akademija i crkava.

Naravno, za sve ljubitelje nogometa, iako ovdje već dulje vrijeme ne igraju ni Zvone Boban, ni dario Šimić, u Milanu možete pogledati jedan od najvećih svjetskih gradskih derbija - Inter : Milan!

Upravo ta raznolikost i povezanost prošlih vremena s današnjem modernom načinu življenja ono je što Milano čini jednim od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi s preko dva milijuna posjetitelja godišnje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju