Salzburg je četvrti po veličini grad u Austriji, a nalazi se na granici s Njemačkom. Salzburg su zbog arhitekture u prošlosti često nazivali i njemačkim Rimom, a današnji izgled grada datira iz 16., 17. i 18. stoljeća kad je započeta transformacija iz srednjovjekovnog u barokni grad. Salzburg je ujedno poznati kao i rodni grad W. A. Mozarta, a trag Mozarta vidljiv je skoro na svakom uglu grada.

TOP 5 ATRAKCIJA U SALZBURGU

1. Stari grad Salzburga
Salzburg je u svijetu poznat po iznimno očuvanom Starom Gradu koji se zahvaljujući svojoj baroknoj arhitekturi, smatra jednim od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa. Od 1996. stari dio Salzburga upisan je na UNESCOvu listu svjetske baštine u Europi.

2. Untersberg
Planinare u Salzburgu izaziva više od 120 vrhova preko 3.000 m visine, koji se mogu osvajati ili u vlastitom aranžmanu ili pod stručnim vodstvom. Jedna od posebnosti je salzburški planinarski put (Salzburger Almenweg). Preko 1.800 obrađenih planinskih pašnjaka prostiru se preko jedne četvrtine površine zemlje. Na planinarskom putu može se polazeći s fiksne baze, svaki dan uzeti druga etapa od pašnjaka do pašnjaka ili možete jednostavno prenoćiti na brdu.

3. Wasserspiele Hellbrunn
Dvorac razonode pored Salzburga, Hellbrunn, ljetna je palača Markusa Sittikusa s nesvakidašnjim vrtovima. Hellbrunn je s jedne strane ozbiljan, a s druge potpuno neozbiljan. Ovo je mjesto savršeno za istinske ljubitelje prirode s netaknutom florom i faunom. To je pomalo neozbiljno, šaljivo carstvo trik-fontana. Odlučite li se razgledati Hellbrun u potpunosti očekujte neočekivano.

4. Dvorac Mirabell
Mirabell je dvorac koji karakteriziraju predivni vrtovi, fontane i statue rimskih i grčkih bogova, odmah uz rijeku Salzach, a izgrađen je u 17. stoljeću. Najljepša prostorija u dvorcu je zasigurno Mramorna dvorana.

5. Salzburška katedrala
Salzburška katedrala je barokna građevina izgrađena u 17. stoljeću, a posvećena sv. Rupertu. Crkveni zvonici poznati su po drugom po veličini zvonu u Austriji, Salvatorglocke, koje je teško nešto više od 14 tona. Katedrala je često najbolja polazna točka za obilazak grada, a u adventsko vrijeme je mjesto Božićnog sajma, jednog od najljepših u srednjoj Europi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju