Svrha putovanja je resetiranje misli kako bismo se odmorili i krenuli sve ispočetka i na bolje. Svaki turisti potrišit će mnogo vremena kako bi pronašao savršenu destinaciju za sebe u kojoj bi mogao uživati u kulturi, ljudima i hrani. No sve to većinoma ovisi o budžetu koji definira koje zemlje ili destinacije ćete posjetiti i koliko vremena ćete tamo provesti. Pa tako mnoge zemlje ulažu puno napora i sredstava kako bi vam dokazale da ćete kod njih dobiti pravu vrijednost za svoj novac. Jer mnoge od njih ovise o turistima.

Južna Afrika
Turizam je kralježnica južno afričkog gospodarstva. Ova zemlja bogata je prirodnim ljepotama, plažama, spomenicima i građevinama koji privlače na milijune posjetitelja godišnje iz cijelog svijeta. Čak 50 % BDP-a dolazi iz turizma.

Anguilla
Ovo predivno mjesto je još uvijek pod britanskom zastavom. Popularno je prije svega kod mlađih turista jer ovdje zabava nikada ne prestaje. Bilo to kasno u noć ili u sred bijelog dana, uvijek ćete naići na neku vrstu zabave. 55% BDP dolazi iz turizma.

Italija
Italija je sama po sebi gospodarski jako razvijena zemlja. Predivni gradovi, prekrasna priroda i sačuvana povijesna obilježja čine ovu zemlju magnetom za turiste. Povijest je učinila da ova zemlja bude toliko omiljena među turistima. Čak 60 % BDP-a dolazi iz ove grane gospodarstva.

Japan
Japan je snažna gospodarska sila prije svega zbog svojeg napretka u tehnologiji, ali i veliki broj turista popravlja sliku gospodarstva. Sve zahvaljujući dugoj i bogatoj povijesti koju još i danas prekriva doza misticizma.

Francuska
E Francuzi. Ovaj narod uspio je dobrano unovčiti sve što im je pruženo na njihovom teritoriju. Od prekrasne prirode, veličanstvenih vinograda, sireve. Sve čega se Francuzi dotaknu to postane magnet za turiste. Bogata povijest samo je dodatan plus tome. Glavnu okosnicu francuskog turizma čini Pariz koji svake godine privlači na milijune posjetitelja. Čak 70 % BDP dolazi iz turističkog sektora. Savršen primjer kako prirodne ljepote i radišne ljude iskoristiti za dobrobit cijele države.

Bermudski otoci
Gdje biste drugdje potrošili svoj novac na luksuzni odmor ako ne na Bermudskim otocima. Prekrasna priroda, pješćane plaže, kristalno plava voda su ono oko čega se vrti cijela priča. Dodjte tome veličanstvene restorane i domaću kuhinju i dobivate pokrivanje BDP-a od 76 % od strane turizma.

SAD
Hollywood je debelo zaslužan o popularnosti SAD-a među turistima. Nema onoga tko ne bi htio vidjeti New York, Grand Canyon i ostale prirodne ljepote. Sve, ali baš sve se vrti oko dovođenja što više turista u SAD.

Njemačka
Iako je Njemačka jedna od najsnažnijih gospodarskih i proizvodnih sila na svijetu sve to može zahvaliti činjenici da puno novca generira iz turističkog sektora koji onda taj novac generira dalje u proizvodnju. Dovoljno je spomenuti Oktoberfest, festival piva, i sve je jasno. Švabe su stvarno uspješni u svemu.

Kajmanski otoci
Ovo je sigurno jedina država na svijetu čije cijelokupno gospodarstvo ovisi o turizmu. Nema proizvodne djelatnost samo uslužni turizam. 100 % BDP dolazi iz turističkih dejlatnosti. Prava zemlja ovisnik o drugima i ovisnik o uvozu. Iako se na prvu to čini glupim to nije tako. Uvidjeli su da su im proizvodne površine jako male i podredili su sve tome da razviju turizam i privuku posjetitelje iz cijelog svijeta. To im je i uspjelo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju