Kopenhagen su oko 1000. godine osnovali danski kralj Sven I. i njegov sin Knut II. Veliki. Do polovice 12. stoljeća bio je malo ribarsko mjesto, a na važnosti je počeo dobivati 1167. godine, kada je postao biskupsko sjedište. Odlična prirodna luka pogodovala je razvoju trgovine i obrta i dala ime gradu. Grad je u tom razdoblju bio izložen napadima Hanzeatske lige, a 1254. je dobio gradska prava te 1536. postao prijestolnicom Danskog kraljevstva.

Kopenhagen ima odlične muzeje umjetnosti i povijesti, kao i bezbroj specijaliziranih, intrigantnih, ili u najmanju ruku neobičnih muzeja koji pokrivaju sve teme, od erotike do porculana. Za detalje o radnom vremenu muzeja i ostalih atrakcija, adresama, i cijenama, u gradu pronađite besplatan primjerak nedjeljnog vodiča Copenhagen This Week koji donosi pregled što i gdje za taj idući tjedan.

DAN 1
Ako ste u grad stigli vlakom, prvo što ćete vidjeti je veliki natpis 'Hercegovina' na zgradi preko puta kolodvora. Nije u pitanju nikakva šala, a da niste upali u 'prolaz u vremenu' shvatićete čim malo okrenete glavu i vidite grad uredan i uređen po pravim skandinavskim pravilima. Ako ste stigli dan ranije, predlažemo da nakon jutarnje kave dan započnite odlaskom u Nationalmuseet, gdje ćete upoznati povijest Danske, od paleolitskog perioda do 19. stoljeća. Naravno, zvijezde muzeja su Vikinzi, u suštini veoma sofisticirani skandinavski pljačkaši. Ne treba propustiti posmrtne ostatke u hrastovim kovčezima iz Brončanog doba, i različite primjerke muzičkih trubi koje su korištene tijekom ceremonija i za komunikaciju, drevne nadgrobne ploče, zlatne kočije, srebrni Gunderstrup, i vikinško oružje.

Ali nisu samo Vikinzi zvijezde muzeja; postoje odlične kolekcije koje pokrivaju i period Srednjeg vijeka i Renesanse, egipatske i klasične antikvitete, kao i specijalne izložbe koje se često izmjenjuju. Postoji čak i mali Dječji muzej, koji je odličan odabir ako putujete s djecom.

Nakon razgleda Nationalmuseeta, preporučujemo vam odlazak u dvorac Rosenborg. Ovaj dvorac iz 17. St. sagradio je Kristijan IV u holandskom renesansnom stilu, a nalazi se u parku Kongens have (Kraljev park). U dvorcu se mogu vidjeti pozlaćena ogledala, nizozemske tapiserije, srebrne lavove, zlatno i emajlirano posuđe. Kraljevska riznica je smještena u podrumu dvorca, gdje se nalaze i dragulji danske krune.
Sada ste već vrlo vjerojatno ogladnjeli, pa vam predlažemo da se zaputite u pravcu muzeja Ny Carlsberg Glyptotek, koji je smješten u blizini barka Tivoli. Na putu se zaustavite u jednom od brojnih restorana koji nude prave danske specijalitete koji će vam dati dovoljno snage da nastavite razgled grada. Nakon ručka, posjetiti prije spomenuti Ny Carlsberg Glyptotek gdje vas očekuje impresivna kolekcija etruščanske umetnosti, slike francuskih i danskih slikara iz 18. i 19. St., kao i skulpture koje pokrivaju period od pet tisučljijeća (uključujući preko 30 dela Rodena). U sredini zgrade nalazi se predivna tropska dvorana gdje možete nakon razgledavanja popiti kavu.
U večernjim satima zaputite se prema Rundetaarnu, okrugloj kuli koja je savršeno mjesto na kojem ćete imati priliku vidjeti panoramu na stari grad. Sagradio ga je Christian IV godine 1642. kao astronomski opservatorij. Na pola puta do 209 metara visokog spiralnog hodnika nalazi se dvorana za izložbe.

Večer provedite šećući Starom gradskom jezgrom i na kraju pravac Nyhavn ulica. Iako ime kaže da je to 'nova luka', to danas nije (bila je u 17. stoljeću). Desetak kafića i barova koji preko dana služe ručak, a navečer pivo s prekrasnim pogledom na pitoresknu lučicu. Apsoultno mjesto na kojem treba provesti određeno vrijeme, noću ili danju i promatrati kako vam Kopenhagen živi pred očima.

DAN 2
Započnite svoj dan u Latinskoj četvrti, poznatoj kao i Pisserenden, povijesna sveučilišna četvrt s mrežom uskih ulica i kuća sa poludrvenim konstrukcijama. Nalazi se sjeverno od pješačke zone Strøget.

Popnite se stepenicama Sveučilišne knjižnice kako biste vidjeli trag britanskog bombardiranja Kopenhagena iz 1807. Preko puta Sveučilišta je Von Frue Kirke, neoklasična katedrala, sagrađena 1829. ali na temeljima crkve koja je postojala ranije. Unutra su impozantne neoklasične statue Isusa Krista i 12 apostola, najpoznatija dela skulptora 'Zlatnog perioda', Bertela Thorvaldsena.

Nekoliko blokova zgrada istočno od katedrale je simpatičan Graabrødre Torv, na kojem ima nekoliko ne previše skupih restorana. Na sjevernoj strani Latinske četvrti je Kultorvet, živahan trg gdje ćete po sunčanom vremenu sigurno naići na neku ad hoc uličnu zabavu ili dobru pivnicu.

Nakon razgleda četvrti, sjednite u jedan od restorana na Kultorvetu i isprobajte neka od jela s menija pravog danskog restorana. Nakon ručka zaputite se do crkve iz 17. St. Vor Frelsers Kirke koja ima impresivan barokni oltar. Za panoramski pogled na grad i preko puta na Švedsku, popnite se uz 400 stepenica na vrh 95 metara visoku kulu. Poslìdnjih 160 stepenica su spektakularne i pazite da vam se na zavrti u glavi jer idu sa vanjske strane vrha kule sve do vrha. Nakon razgleda crkve, zaputite se do Kraljevske palače, a nakon toga predlažemo da se zaputite prema najpoznatijom danskoj atrakciji - Maloj sireni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju