Mi vam donosimo 10 najboljih po našem izboru

10. Heidelberg, Njemačka
Smješten u dolini Odenwald planine uz rijeku Neckar, Heidelberg je pitoreskni i romantični gradić u Njemačkoj. Vizurom grada dominira dvorac oko kojeg se razvilo ovo prekrasno malo mjesto. Grad je poznat i po svojoj povijesnoj jezgri, stazi filozofa, ali i po nadaleko poznatom sveučilištu Heidelberg.

9. Brugge, Belgija
Briž postaje poznat široj javnosti tek nakon filma pod nazivom „In Bruges“ iz 2008. godine. Unatoč tome, grad i dalje leži pod sjenom puno poznatijih i popularnijih belgijskih gradova, Antwerpena i Brussela. Ovaj povijesni lučki grad najpoznatiji je po svojim srednjovjekovnim građevinama, ali i po mnogim kanalima zbog čega ga često uspoređuju s Venecijom. Isto tako poznata Michelangelova skulptura Madona s djetetom nalazi se u Brižu.

8. Ferrara, Italija
Kao i naš Dubrovnik, Ferrara je zapela za oko turistima zbog svojih 9 kilometara dugih zidina. Gradić koji se nalazi unutar tih zidina potječe još iz 14. stoljeća, čemu svjedoči nekoliko do danas očuvanih dijelova, i prožet je mnogim ulicama koje vas jednostavno zovu na šetnju. Ferrara je isto tako bila dom mnogim piscima i umjetnicima.

7. Valencia, Španjolska
Treći po veličini grad u Španjolskoj, Valencia je smještena u zaljevu i nalazi se na pristojnoj udaljenosti od Palma de Mallorce i Ibize. Grad je prepun vjetrovitih ulica, predivne arhitekture i raskošnih crkava što ga čini idealnim gradom za odmor. Isto tako Valencia je dom mnogim poznatim galerijama i muzejima.

6. Porto, Portugal
Porto je 2001. godine bio imenovan Europskim gradom kulture. Prvenstveno nastao kao lučki grad, Porto je danas grad prepun događaja i poznatih festivala. Uz festivala i dugu povijest tradicionalne glazbe Porto je isto dom mnogim sportašima, ali i klubovima od kojih je najpoznatiji FC Porto.

5. Biarritz, Francuska
Smješten u Biskajskom zaljevu, Biarritz je mali, ali nadasve živ morski gradić. Zbog svog položaja i dobrih valova grad je tijekom cijele godine pun surfera koji ovamo dolaze „jahati“ valove, a jednom godišnje održava se i poznati Festival surfera koji privlači turiste iz svih dijelova svijeta.

4. Innsbruck, Austrija
Insbruck je jedinstven po tome što je bio domaćin Zimskim Olimpijskim igrama, čak dva puta. Smješten u Alpama, tijekom zime Insbruck je prepun skijaša i turista na zimskom odmoru., a ljeti je pun avanturista koji vole pješačenje, penjanje i brdski biciklizam. U gradu se nalazi puno muzeja, a u okolici su izgrađeni mnogi dvorci koje se svakako isplati posjetiti.

3. Göteborg, Švedska
Göteborg (ili na fonetskom švedskom: Jeteborj) je nadaleko poznat po svojem velikom Sveučilištu. Zbog velike koncentracije mladih ljudi iz cijelog svijeta ovdje se odvijaju razni festivali prilagođeni mlađoj populaciji. Uz sve to, grad je poznat i po svojim prekrasnim građevinama, muzejima ali i bogatoj kulturnoj povijesti.

2. Maribor, Slovenija
Drugi po veličini grad u Sloveniji, Maribor je 2012. godine proglašen Europskom prijestolnicom kulture. Smješten na rijeci Dravi, koja dominira vizurom grada, Maribor je grad koji svojem posjetitelju ima puno toga za ponuditi. Svakako najzanimljivija je najstarija vinova loza na svijetu za koju se pretpostavlja da ima preko 400 godina i još uvijek daje grožđe. Isto tako, na obližnjem brdu Pohorju, svake se godine odvija slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa pod imenom „Zlatna lisica“.

1. Varaždin, Hrvatska
Po mnogima jedan od najljepših baroknih gradova u Europi, smješten na sjeveru Hrvatske. Do 1776., kada grad pohara veliki požar, Varaždin je bio glavni grad Hrvatske. Danas je Varaždin grad prepun građevina iz baroknog stila. Ljeti se u gradu odvija nadaleko poznati festival uličnih šetača, popularni Špancirfest. Za vrijeme festivala grad je prepun turista i znatiželjnika. Festival na jednom mjestu okuplja mnoge umjetnike, glazbenike, performere i ljude koji se bave starim zanatima koji na ulicama pokazuju svoje umijeće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju