Pustolovine na otvorenom, točnije u gradovima, sve su česće i kod nas. Spajaju kretanje u stvarnom prostoru i fizičke točke koje se moraju obići, kao kod geocachinga, i priču na kojoj se temelji vaša misija u kojoj napredujete rješavanjem zagonetki, kao kod escape rooma.

Igre su obično osmišljene za timove i jednako su dobra zabava za izlazak s prijateljima, rođendansko druženje ili poslijepodne s obitelji, a i uspješno će probiti led na početku romantičnog sastanka.

Često su inspirirane samim gradom u kojem se igraju, pa su vjerojatno i najbolji, ili bar najzabavniji, način da turisti upoznaju grad i – nešto i zapamte o njemu. Kada se odlučite za igru koju želite igrati, dobit ćete precizne upute, ali neće vam trebati ništa posebno, najčešće tek mobitel, a dobro mogu doći i papir i olovka, još uvijek.

Predstavljamo nekoliko pustolovina na otvorenom koje trenutačno možete igrati u Zagrebu. Maštovite priče, lov na blago, zabavne zagonetke i izazovni questovi dio su svake od njih.

1. Unlock Zagreb

Ova pustolovina nadahnuta je zagrebačkom poviješću, borbama na Krvavom mostu i legendom o kneginji Ružici Gising i vitezu Pavi Slaviniću. Vi postajete vitez s misijom i u 60 minuta morate spasiti Ružicu. Pred vama je šest pravih viteških izazova koje morate riješiti i uzbudljiva šetnja starom gradskom jezgrom u kojoj ćete na zabavan način otkriti puno novog. Termine možete odabrati ovdje: https://enigmarium.hr/unlock-zagreb/.

2. Grička Vještica

Radnje ove igre smještena je u sadašnjost, ali da biste je mogli završiti, morat ćete saznati puno o prošlosti Zagreba. Vaša je misija spasiti mladu novinarku Anu koja je saznala za tajnu grupu koja ponovno želi pokrenuti progone vještica u Zagrebu… i naravno, zaustaviti tajnu grupu zlih namjera. Za igru će vam trebati inteligencija, strategija i kreativnost, a rješavajući zagonetke otkrit ćete puno zanimljivosti i povijesnih činjenica o Zagrebu i dobro se zabaviti. Igra također košta 60 eura, mogu je igrati dva do šest igrača, a početna je točka Trg bana Josipa Jelačića. Za ovu igru trebat će vam puna baterija na pametnom telefonu, a sve detalje i dostupne termine možete saznati ovdje: https://clue.city/hr/zagreb/gricka-vjestica/.

3. Escape Zagreb Tour

Ova tura spaja zabavu i razgledavanje grada. Zagonetke vas vode kroz povijest Zagreba koju ćete doživjeti na sasvim nov način jer ćete i sami sudjelovati u njoj. Postajete dio svakodnevnog života u Zagrebu kroz vrijeme, susrećete se s izazovima i otkrivate priče i legende o Zagrebu na najuzbudljiviji način. Ovu igru mogu igrati i veće grupe, traje 90 minuta, cijena je 16 eura po osobi, a detalje ćete saznati na ovom linku: https://traveltocroatia.com.hr/escape-zagreb.

4. Secret Zagreb Quests

Secret Zagreb poznat je po maštovitim i drugačijim turama Zagrebom, a u ponudi imaju i nekoliko „igrificiranih aktivnosti“, kako ih nazivaju. I njih obilježavaju zanimljive priče temeljene na lokalnoj povijesti i legendama, uzbudljivi questovi i zanimljive zagonetke, a većina ih uključuje i kostimiranog vodiča.
Možete birati između Lova na Vještice, igre-ture u kojoj ćete, jasno, učiti o progonima vještica, Zagrebarium Questa koji vas vodi u Zagreb devetnaestog stoljeća koji upoznajete kroz uzbudljiv kriminalistički scenarij i Zmajske potrage koja je inspirirana zagrebačkim legendama.
Više o turama možete pronaći ovdje: https://secret-zagreb.com/quests/.

A za kraj, i ako niste baš sigurni je li ovaj tip igre za vas – probajte. Ista ekipa napravila je igru koju možete preuzeti besplatno: https://playful-croatia.com/wp-content/uploads/2021/04/Ghosts-Dragons-quest-mapa-HR-web.pdf.

I, što radite za vikend?

Highlander Medvednica: Planinarska avantura nadomak Zagreba Highlander Medvednica - 7 Highlander Medvednica - 6 Highlander Medvednica - 5 +10 Highlander Medvednica - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju