Kada gledam u ovu pustinju, vidim ocean“, riječi su paleontologa sa Sveučilišta u Michiganu koji se zatekao u Egiptu, zaljubljen u njegovu pustinju. Za jednu pustinju, stvarno obiluje sadržajem. Egipatski pješčani predjeli nas ne prestaju fascinirati, od svojih piramida i povijesti, do egzotične prirode i neobičnih atrakcija kao što su Crna i Bijela pustinja.

I tu naravno nije kraj. Svega par sati vožnje od Kaira, u pustinjskom beskraju uz rijeku Nil, nalazi se Dolina kitova (Wadi hitan). Pustinjska dolina i arheološko nalazište sa stotinama fosila ranijih vrsta kitova jedinstveno je u svijetu – nigdje drugdje ne postoje takvi nalazi u tolikoj količini i koncentraciji (a ni u tako lijepom ambijentu).

Koliko su očuvani, svjedoči podatak da mjestimično možete naići čak i na fosilne ostatke hrane koju su jeli, kao i drugih životinja poput krokodila, morskih pasa, kornjača itd. Najveći kostur koji je otkriven dugačak je 21 metar.

Prvi fosili otkriveni su početkom 20. stoljeća no bilo je potrebno gotovo 80 godina da se za njih pobudi jači interes. Istraživanje je otežavao i nedostatak tehnološke opreme.

Konačno, 1990-ih pronađeno je nekoliko stotina fosila, a pretpostavlja se da ih je prije bilo i više. Nažalost, dok područje još nije bilo zaštićeno, neki su već bili iskoristili priliku i ukrali „suvenire“. Možda su to bile kosti, lubanje ili čitavi kosturi, a moguće je da oni koji su ih uzimali nisu ni znali što točno rade već su htjeli uzeti lijepu uspomenu iz pustinje. Danas je to, srećom, nemoguće jer je prostor zaštićen.

No, ni tu nije kraj. Cijela dolina smještena je u podnožju gorja koje domaći nazivaju „Planinom pakla“ zbog posebnog svjetlosnog efekta koji nastaje kada sunce zalazi iza nje. Unatoč tome, Dolina kitova privuče svega tisuću turista godišnje.

Kako je moguće da ovo mjesto već nije razvikano?

Začudo, danas ovo mjesto nije naročita turistička atrakcija. Do njega je teže doći, a mnogo ljudi nikad ni ne čuje za njega. Čini se da Egipćane ovo ne dira i da su zahvalni na činjenici da nalazište nije preplavljeno kao što su primjerice piramide na kojima su već imali mnogo problema s bezobzirnim turistima.

Još je nerazjašnjen incident iz 2007. godine kada je u Dolini kitova primijećeno nekoliko automobila s belgijskim diplomatskim tablicama. S obzirom da je tada to već bila zaštićena zona, egipatske vlasti optužile su Belgiju za nanošenje štete u vrijednosti od 10 milijuna dolara. Belgijska vlada negirala je da postoji ikakva šteta i tako je ostalo.

Tako da će ovaj prostor ići u smjeru održivog razvoja – već sada su zamijenili vozila devama i pješačkim turama, a svi zaposleni su ujedno i pripadnici lokalne zajednice koji najbolje poznaju područje i krhku prirodu. Njima je prioritet sačuvati ovaj dragulj, a tek onda pustiti druge da mu se dive.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju