U svijetu koji se dijeli na gotovo 200 država prirodni resursi nisu "solidarno" razmješteni. A u svijetu u kojem se sve češće govori o oskudici vode neke države potpuno su zakinute za nešto što se često podrazumijeva: rijeke.

Dok Rusija ima tisuće rijeka, jedna velika i bogata država nema nijednu. Nekad u ovu kategoriju ni krive ni dužne upadnu zemlje koje imaju rijeke, primjerice Bahami, koji imaju samo jednu rijeku (ostalo su potoci).

Ipak, zemalja bez ijedne rijeke ima više nego što bi možda netko pomislio, otprilike 15, a ovo su neke od njih:

1. Libija: Rijeke dolaze i prolaze

Sjevernoafrička pustinjska zemlja ne može se pohvaliti nijednom stalnom rijekom. Ono čime se može pohvaliti jest tzv. Velika rijeka podignuta ljudskom rukom. Riječ je o ogromnom sustavu cijevi koji navodnjava zemlju uzduž i poprijeko te čini 70 posto izvora pitke vode u Libiji. Neki ga smatraju najvećim na svijetu, a bivši libijski vođa Muammar Gaddafi zvao ga je svjetskim čudom. Što jest, jest – poduhvat je impresivan.

2. Bahrein: Stabilna nula

Otočna Kraljevina Bahrein, baš kao i Libija, nema stalnih rijeka. Štoviše, podaci o periodu između 1972. i 2017. godine upućuju na to da je razina površinskih tekućica ostala stabilna: "oko nula milijardi kubnih metara godišnje".

3. Saudijska Arabija: Desalinizacija kao rješenje?

Pretpostavlja se da su zemlje koje oskudijevaju vodom pustinjske zemlje, pa ne čudi što su na popisu zemlje Arapskog poluotoka. No, ono što čudi jest da ovako velika zemlja, koja se prostire na površini od 2.150.000 kvadratnih kilometara (dakle, gotovo 40 puta većoj nego što je Hrvatska) nema nijednu jedinu rijeku – a ipak osigurava vodu za 34 milijuna stanovnika.

Gotovo polovica pitke vode dolazi od desalinizacije morske ili bočate vode. Mnogi se pitaju je li to rješenje za budućnost svijeta, u kojem sve više govorimo o oskudici vode.

4. Vatikan: Najmanja država svijeta bez rijeke

Tako blizu, a tako daleko – moglo bi se reći za minijaturni Vatikan, koji sam po sebi nema rijeku (neki bi rekli da nema ni mjesta za rijeku), ali je od talijanske rijeke Tiber udaljen oko 400 metara. Tiber je sve češće predmet javnih debata zbog zagađenosti, pa možda Vatikan i nije nesretan što nema rijeku. Nešto izgubiš, nešto dobiješ – u ovom slučaju dobiješ brigu manje.

5. Malta: Golišavi biser Mediterana

Uz Vatikan i Monako, koji su toliko maleni da podatak što nemaju rijeku nije baš šokantan, Malta je treća i posljednja europska zemlja koja nema nijednu jedinu rijeku. Štoviše, nema nijedno (stalno) jezero. Pogledate li satelitsku snimku ovog otočja usred Mediterana, primijetit ćete jednolične sivo-smeđe tonove, s tek ponekim tragom zelenila. No, uvijek ostaju pogled na more i veselje kada prognoza najavi kišu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju