Moramo priznati da ime Donja Šleska ne zvuči intrigantno ni atraktivno kao Toskana ili Andaluzija. Štoviše, zvuči vrlo ruralno i „obično“ – no, nemojte da vas to zavarava. Riječ je o fascinantnoj regiji u Poljskoj koju će mnogi bez oklijevanja proglasiti i najljepšom. Zašto? Pa, evo samo nekoliko razloga.

Donju Šlesku zovu još i „zemljom stotinu palača“, a često ju uspoređuju s francuskom dolinom rijeke Loire koja je poznata po brojnim dvorcima. Diljem Donje Šleske možete pronaći brojne srednjovjekovne dvorce, ali i raskošne palače u raznim povijesnim stilovima – neorenesansne, barokne, historicističke…

Najstariji među njima potječu iz srednjeg vijeka kada su podignuta brojna zdanja za obranu od neprijateljskih upada, a najljepši među njima podizani su i obnavljani u 18. stoljeću kada ovdje doseljava pruska aristokracija.

Možda najpoznatije zdanje je ujedno i najveći dvorac u regiji: Ksiaz. Nalazi se unutar istoimenog prostranog parka, a iznad rijeke Pelcznice. Svojedobno su ga oteli nacisti, pa preuzeli vojnici Crvene armije, no srećom preživio je turbulentan period Drugog svjetskog rata iako je iza njega ostala mračna uspomena u obliku obližnjeg koncentracijskog logora.

Dvorac Ksiaz Dvorac Ksiaz (Foto: Shutterstock)

Još je dinamičniju povijest imao predivan srednjovjekovni dvorac Czocha kojim su protutnjali i Crvena armija i poljski razbojnici, pa je poslužio kao sklonište za grčke izbjeglice tijekom grčkog građanskog rata, da bi ga na kraju okupirala državna vojska. Tek 1996. ponovno je otvoren javnosti u obliku hotela, ali i zvijezde brojnih filmova koji su ovdje snimani.

Svakako najpoznatiji grad ove regije jest Wroclaw, inače četvrti najveći grad Poljske poznat po svojim mnogobrojnim mostovima i činjenici da je 2016. godine bio Europski glavni grad kulture.

Grad je poznat po svojim srednjovjekovnim starim ulicama, trgovima i zgradama koje su se uspješno uživile u moderna vremena te pretvorile Wroclaw u živahan i gostoljubiv grad te lokalnu prijestolnicu dobre hrane i zabave.

Wroclaw Wroclaw (Foto: Shutterstock)

Jedinstvenu arhitekturu ova regija duguje burnoj povijesti, baš onakvoj kakvu ima i sama Poljska koju su zvali „državom na kotačićima“. Pa, udahnite i pripremite se sad na ovo skraćeno kotrljanje: do 20. stoljeća prelazila je iz ruke u ruku, od Kraljevstva Poljske i Kraljevine Bohemije, do Habsburške Monarhije i Njemačkog Carstva. Nakon Drugog svjetskog rata – šuška se da je čak i sam Hitler htio pretvoriti dvorac Ksiaz u jedno od sjedišta nacističke partije -podijeljena je između Narodne Republike Poljske i Njemačke Demokratske Republike, a nakon „raspada sistema“ 1990-ih postaje podijeljena između SR Njemačke i Čehoslovačke. 

A danas? Danas leži najvećim dijelom u Poljskoj, a manjim dijelom u Češkoj i Njemačkoj. Danas je Donja Šleska turistička destinacija u usponu. Brojni dvorci su obnovljeni i sjaje u novom ruhu, a interes za njima sve više raste. Neki od njih pretvoreni su u muzeje i čuvare kulturne baštine, dok su drugi primamili investitore koji su ih otvorili javnosti u obliku bajkovitih hotela. Na vama je da odaberete.

Najvažniji trg u Poljskoj: Slavno mjesto koje je nekoć nosilo jezivo ime Glavni trg, Krakov - 10 Glavni trg, Krakov - 2 Glavni trg, Krakov - 3 +6 Glavni trg, Krakov - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju