Teško je odabrati najljepše talijansko selo, ili smisliti road-trip koji će uključiti sve što želite vidjeti. Pa ipak, ako krećete na sjevernu polovicu Italije, možda bi bilo dobro razmisliti o posjeti malom mjestu Corinaldu. Ovdje se miješaju povijest, arhitektura i vino – kao i u ostatku Italije, ali i neke posebne tradicije i atrakcije.

Corinaldo je smješten u provinciji Ancona na istočnoj obali Italije, a prepoznatljiv je po svojim masivnim zidinama iz 14. stoljeća. Zidine Corinalda dugačke su 912 metara i smatraju se najimpresivnijim zidinama regije Marche.

Možda će vas pomalo razočarati podatak da zidine koje vidite po dolasku pred Corinaldo nisu originalne. One prave stradale su u 14. stoljeću, a papa Urban V ubrzo je izdao dozvolu za njihovu rekonstrukciju. Današnje zidine ipak nisu ništa manje impresivne i veličanstvene: sadrže sve srednjovjekovne elemente, od puškarnica do tornjeva i tri ulaza u grad.

Još 2007. godine proglašen je najljepšim selom Italije, a općenito ga se smatra i jednim od najbolje očuvanih mjesta sa srednjovjekovnim štihom. Logično, mjesto je postalo vrlo popularno među posjetiteljima – naročito ljubiteljima vina koji će cijeniti ponudu koju ima Corinaldo, a posebno će cijeniti slavno domaće vino Verdicchio.

Odličan povod za posjetiti Corinaldo je Noć vještica koja se ovdje slavi sa stilom svake godine. Tjedan uoči Noći vještica ovo slatko mjestašce se pretvara u „horor prijestolnicu“ ispunjenu brojnim radionicama i aktivnostima. Proslava na ukrašenim ulicama završava izborom za Miss vještice, no ovo je još i normalno kada ga usporedite s Festivalom luđaka.

Naime, nadimak ovog mjesta je „selo ludih ljudi“. U to ime, svako proljeće organizira se ludi festival tijekom kojeg imate priliku osvojiti „putovnicu ludih“. Potrebno je samo zatrčati se prema bunaru koji leži na gradskim stepenicama, vrištati i vratiti se na početak stepenica. Netko od seoskih luda će vam potom pokloniti lokalnu putovnicu.

Peta talijanske čizme: Što vidjeti u nevjerojatnom Salentu? Lecce, Salento, Italija - 1 Lecce, Salento, Italija - 2 Gallipoli, Salento, Italija - 3 +4 Torre Sant'Andrea, Salento, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju