Smješteno na vrhu veličanstvene alpske visoravni, na 1815 metara nadmorske visine, selo Chamois drugo je na listi najviših mjesta u Italiji - ali prvo i jedino bez automobila. 1955. godine, kada pitanja o ekologiji i održivosti još nisu bili tako popularni kao danas, stanovnici Chamoisa odlučili su kako će uložiti u žičaru, a ne cestu. Upravo je ta žičara jedino prijevozno sredstvo koje ih spaja s dolinom Cervino. Tom se odlukom ponose i danas, a bez obzira na izolaciju smatraju kako im je život bez ceste i automobila potreban.

Selo je u izolaciji otkako je nastalo u 18. stoljeću a nakon što se pojavila žičara život im je postao puno jednostavniji. Okružen planinama i šumom mnogima je Chamois poput raja na zemlji. U najboljim danima brojao je tristotinjak stanovnika, a danas ih ima oko sto.

Djedovi u Chamoisu i danas prepričavaju priče kako su se spuštali iz sela grbavim puteljcima, preskačući kamenje, a ponekad bi nosili i košare s granama kako bi ojačali ramena. Možete misliti kakvo je to bilo olakšanja kada se pojavila žičara, a vožnja od 700 metara do Buissona je trajala je tek 5 minuta. Danas Chamois, zajedno s regijom Valle d'Aosta radi na projektima samoodrživosti i ekologije kako bi sačuvali prirodu i svoj kraj.

Zavodljiv grad otpora i kulture u kojem ćete se osjećati kao kod kuće Cork - 1 Cork - 17 Cork - 16 +16 Cork - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju