„Potez od Karlovca do Cetingrada je odmor za oči (i dušu) - toliko zelenila i čiste prirode... Isplati se posjetiti i staru cetingradsku utvrdu s koje se proteže prekrasan pogled“, preporučila nam je prije nekog vremena čitateljica Anatesija kao jednu od destinacija koju vrijedi istražiti u Lijepoj Našoj.

Općina Cetingrad u središnjoj Hrvatskoj doista je ljepotica. Šume ispresijecane proplancima, potocima, izvorima i vrelima sa svojim biljnim i životinjskim stanovnicima, kao i stari kameni Cetin, jedno od najstarijih srednjovjekovnih naselja i utvrda koja daje osobit ugođaj tom kraju neki su od razloga zašto vrijedi krenuti na izlet u taj kraj. Srednjevjekovna utvrda nalazi se tek nekoliko kilometara južno od Cetingrada, po kojoj je mjesto dobilo ime.

„U srednjem vijeku bila je u posjedu nekoliko znamenitih hrvatskih plemićkih kuća, a 1. siječnja 1527. godine na Cetinu je održan Cetinski sabor na kojem je hrvatsko plemstvo izabralo austrijskog nadvojvodu Ferdinanda I. Habsburga za hrvatskog kralja. U hrvatsko-turskim ratovima utvrda je više puta razarana i popravljana, a s prestankom turske opasnosti Cetin je napušten. U blizini ruševina nalazi se još nekoliko arheoloških lokaliteta koji svjedoče o važnosti srednjovjekovnog cetinskog kompleksa, poput ostataka starog franjevačkog samostana. Također, brojne su srednjovjekovne prometnice vodile kroz cetingradski kraj, od kojih neke vuku podrijetlo još iz rimskih vremena“, možete saznati na službenim stranicama općine Cetingrad.

Nađete li se u cetingradskom kraju možete istražiti i Koranski planinarski put. Planinarsko društvo „Crvene stijene“ uz pomoć karlovačkih planinara trasirali su i markirali kružnu planinarsku stazu koja počinje u selu Gnojnice, vodi uz ponor Jovac, pa kanjonom Korane do kupališta na Korani i zatim dalje do Crkveni, gdje se nalazi kapelica. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena, sa kojih se pruža prekrasan pogled i vodi natrag do škole. Staza se ne može proći jedino za vrijeme visokih vodostaja rijeke, a ovdje možete pronaći i kartu puta.
 

Ideje za nezaboravan vikend: Hrvatske planine koje bi svi, za početak, trebali posjetiti Risnjak Učka - 8 Zavižan +4 Highlander Velebit - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju