Centuripe je drevni grad koji se prostire na oko 173 četvorna kilometra u talijanskoj provinciji Enna na istoku Sicilije.

Prvi put se u povijesnim spisima spominje kao grad plemena Sikulaca još u 5. stoljeću prije Krista. Kroz povijest se suočavao s intenzivnim invazijama i osvajanjima – svojatali su ga stari Grci i Rimljani, Arapi, Normani i Anžuvinci.

Slika nije dostupna Putovanja Je li ovo najljepša plaža na Siciliji? Mjesto koje dokazuje da je priroda najbolji umjetnik

Centuripe je smješten između rijeka Dittaino i Simeto na brdovitom terenu, na nadmorskoj visini od oko 730 metara. Stručnjaci kažu da je neravni teren glavni "krivac" za njegov neobičan oblik, a koji ćete primijetiti tek kad ga pogledate iz ptičje perspektive.

Naime, već neko vrijeme na društvenim mrežama dijele se fotografije Centuripea iz zraka na kojima je vidljivo kako se gradski centar širi na pet različitih krakova. Neke komentatore zato podsjeća na morsku zvijezdu, a druge na monumentalnog čovjeka raširenih ruku i nogu.

Nađete li se u ovom sicilijanskom biseru, obavezno istražite njegove posebnosti – od ostataka utvrđenih zidina koje okružuju grad, preko nekolicine starih crkava do arheološkog muzeja Museo archeologico regionale di Centuripie, koji čuva tajne ovoga prostora.

Slika nije dostupna Putovanja "Vatromet" Italije: Sve što trebate znati o usponu na jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu

Iz Centuripea možete uživati i u zapanjujućem pogledu na najviši vulkan u Europi – Etnu – koja se izdiže na visinu od oko 3354 metara.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju