Katalonija, Andaluzija, Kastilja... Sve su vam to itekako dobro poznate španjolske regije koje kriju neke od najljepših svjetskih gradova – Barcelonu, Madrid, Sevillu, Cordobu... Ipak, i sjever Španjolske je savršen, pogotovo ako ste u potrazi za gastronomskim doživljajima. Putovanje u Galiciju i Baskiju može biti sjajno, a iako mi nažalost još nismo bili, iskustva prenosimo od novinara britanskog Guardiana.

Cesta koja vodi od San Sebastiána do La Corune jedna je od onih koje nude velike gradove, lijepa ribarska mjesta, visoke stijene i "divlje" more. Kreće preko surove baskijske obale, prolazi kroz bujnu Kantabriju i Asturiju te završava u Galiciji, na prekrasnoj Costa de la Muerte.

San Sebastian San Sebastian (Foto: Getty Images)

Kad smo ga već spomenuli, recimo kako je San Sebastian pravi raj za gurmane, prepun svega. Ostanite nekoliko minuta od starog grada i njegovih uskih ulica i pintxo barova u art Hotelu Okako (dvokrevetne sobe od 900 kuna). Lokalni je običaj kušanje jednog pintxa (definirajmo ga kao baskijski tapas) i jednog pića u svakom baru. Posjetite Txepetxa, Nestor i Zeruko jer otamo nećete otići razočarani. Za ručak radnim danom zaputite se u Ibai na adresi Calle de Getaria 15 (nema web-stranice), mjesto koje obožavaju lokalci.

Nakon što ste pojeli i popili koliko možete, pripremite se da to ponovite 100 km dalje u Bilbau. Tamo je dobro mjesto za boravak hotel Iturrienea Ostatua (dvokrevetne sobe od 55 kuna). Prošećite se zadivljujućim muzejom Guggenheim kako biste malo ogladnjeli. Ako vaš novčanik to može podnijeti, probajte Neruu s Michelinovom zvjezdicom. Želite li ipak nešto povoljnije, svratite u La Vina del Ensanche, 90 godina stari bar koji poslužuje izvrsne pintxose i vino.

Zatim se odvezite 70 kilometara zapadno u krševitu, zelenu Kantabriju i selo Santona, gdje vrijedi noćiti u El Cantalu. Istražite litice, utvrde i drevne kamene nastambe poluotoka Monte Buceiro i plažu Berria, s kilometrima zlatnog pijeska. Svratite do lokalnog bara ili trgovine i svakako kušajte inćune, možda najpoznatiji izvozni proizvod grada.

Santander Santander (Foto: Getty Images)

45 kilometara vožnje zapadno nalazi se Santander, s neravnim zaljevima, bijelim pijeskom i lijepim zgradama iz sredine 20. stoljeća. Smještaj rezervirajte u Le Petit Boutique Hotelu, prošećite se plažom El Sardinero i uhvatite trajekt za Playa de Somo preko zaljeva kako biste uživali u prekrasnom pogledu na grad. Što se tiče hrane, izvrstan je Diluvio u središtu grada ili pak Casa Lita.

Nadalje, svratite u maleni grad Luarca. Tamo je izvrsno mjesto za boravak Villa La Argentina, palača iz 1899. s prostranim vrtovima koja je sada neobičan hotel prepun antikviteta i umjetničkih predmeta. U luci uživajte u širokom pogledu na grad koji "kruži" oko zaljeva i proteže se u brda. Za ručak se uputite u El Barometro, gdje vas čekaju ukusne paprike punjene školjkama i lignjama.

Sljedeća postaja je Ortigueira, prekrasan grad smješten između planina i mora. Mjesto za boravak je Castano Dormilon, u tradicionalnoj zgradi s modernim interijerima. Za hranu posjetite Bar O Coto (dnevni jelovnik od stotinjak kuna) koji poslužuje tradicionalna domaća jela kao što je caldeirada de pulpo (hobotnica), ali i pizze. Lijepo mjesto za posjet u blizini je malo selo Loiba, oko 20 minuta udaljeno sjeveroistočno, i dom "najbolje klupe na svijetu". S te klupe pruža se prekrasan pogled na hridi i veličanstveno more.

Na kraju, odvozite još stotinjak kilometara južno i stići ćete do La Corune. Nakon što se prijavite u hotel Lois u središtu grada, prošećite se šetnicom do 55 metara visokog Herkulova tornja, jedinog rimskog svjetionika koji još uvijek radi. Naravno, nakon šetnje i razgledavanja čovjek ogladni, pa za ugodnu atmosferu i klasičnu, nepretencioznu hranu probajte O Bebedeiro ili Taberna de Cunqueiro.

Zlatni trokut: Mjesto u Madridu kojem je nemoguće odrediti vrijednost Museo del Prado, Madrid Museo Reina Sofia, Madrid Muzej Thyssen-Bornemisza, Madrid +1 Museo Reina Sofia, Madrid

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju