Turizam ne poznaje granice. Tko bi uostalom prije 30-ak godina rekao da će se graditi vile s bazenima u Dalmatinskoj zagori? Tko bi možda prije isto toliko godina rekao da će unutrašnjost Istre doživjeti turistički bum i biti jednako popularna kao i obala tog našeg poluotoka? Uglavnom, turizam ne poznaje granice, neprestano se širi i non-stop dolaze neki novi trendovi. Destinacije koje do jučer nisu ni postojale na mapi danas su hit. Jedna od njih je dijelom i Bugarska, a kako donosi Euronews, čini se da Bugari imaju velike turističke planove…

Bugarska se u turističkom smislu, vraća u normalu nakon pandemije. Predviđa se da će do kraja godine broj posjetitelja dosegnuti 75 posto brojki iz 2019., što je bio vrhunac za sektor, prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam. Glavnina stranih turista je iz Rumunjske, Poljske, Njemačke, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ako usporedimo broj turista u Bugarskoj s brojem turista u Grčkoj, mi imamo jednu trećinu njihovih brojeva. To stvarno znači da nam ide jako dobro, s obzirom na našu veličinu i kapacitete”, kaže Rumen Draganov, direktor Instituta za analize i procjene u turizmu.

Sofija - 4 Sofija - 4 (Foto: Getty Images)

Draganov kaže da su posjetitelji Sofije, glavnog grada Bugarske, "iznenađeni onim što vide. Za razliku od velikih europskih gradova, gdje možete sresti ljude svih nacionalnosti, u Sofiji su ljudi na ulicama uglavnom domaći, a većina ih je vrlo prijateljski raspoložena“.

"Lako možete naći društvo u parku u Sofiji i provesti sjajnu večer sjedeći u parku ispred Nacionalnog kazališta uz bocu piva koja vas neće puno koštati. Bugarska je zemlja gdje se možete zabaviti i dobro živjeti - nadamo se da to nećemo izgubiti." – dodao je.

Turistički vodiči u Sofiji imaju pune ruke posla zahvaljujući priljevu turista. Tomislav Rashkov, koji vodi besplatne pješačke ture, kaže da je grad "kombinacija mnogo različitih stilova, epoha i kontrasta, što se posebno može vidjeti u povijesnom dijelu. Dodaje da je sofijski Trg tolerancije "jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje se mogu vidjeti džamija, sinagoga, katolička katedrala i dvije pravoslavne crkve, koje imaju značajan interes i posebnost za grad".

No, nije Bugarska samo Sofija. I ljubitelji zimskih radosti mogu doći na svoje, ponajviše zahvaljujući još uvijek jako povoljnom, a izuzetno dobrom skijalištu Bansko. U zimskim mjesecima skijalište je puno, a ima i priličan broj termalnih izvora, što dobro znamo, sjajno odgovara nakon dana jurcanja po bijelim pistama.

Također, iako trenutno dolazi zima, spomenimo i da je ljetni turizam sve popularniji. Mnoge plaže na Crnom moru, kao i hoteli na njima, svjedočili su najboljoj sezoni, što pokazuje kako se Bugarska sve više i više profilira kao ozbiljna turistička destinacija.

Skrivena pješčana plaža u Europi koju treba posjetiti barem jednom u životu Plaža Bolata na Crnom moru, Bugarska - 4 Plaža Bolata na Crnom moru, Bugarska - 2 Plaža Bolata na Crnom moru, Bugarska - 3 +0 Plaža Bolata na Crnom moru, Bugarska - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju