Glavni grad Brazila nije ni Sao Paulo, ni Rio, već manje poznata Brasilia koja broji "svega" 2.606.885 stanovnika. Najveći je Sao Paulo, iza njega Rio de Janeiro, veći gradovi su još Fortaleza, Belo Horizonte, Manaus, Curitiba, Recife, Porto Alegre, Belem, Goiania i Guarulhos. Kada pomislite na Brazil, pred očima vam je najčešće prostranstvo Amazone, Karneval u Riu, plantaže kave, siromaštvo, favele, kao i seksi osunčane ljepotice. No, Brazil je puno više od svega nabrojenog. S ekonomske i gospodarske strane, Brazil je jedna od najbrže rastućih velikih svjetskih ekonomija i novih svjetskih gospodarskih sila te je jedan od osnivača Ujedinjenih naroda i organizacija G-20, CPLP te Latinske Unije.

Kada pogledamo na kartu svijeta gotovo je nemoguće ne vidjeti Brazil. Iako bi neki mogli imati problema pa bi Brazil tražili u području Kambodže, za one koji ne znaju, Brazil se nalazi u Južnoj Americi, a graniči s Urugvajem na jugu, Argentinom i Paragvajem na jugozapadu, Bolivijom i Peruom na zapadu, Kolumbijom na sjeverozapadu, te Venezuelom, Surinamom, Gvajanom na sjeveru.

Brazil ima nizine i planine, šume i prašume, rijeke i oceane. U prirodnom pogledu ima zaista sve. Ni klima nije jedinstvena. Iako većina zemlje ima tropsku klimu ona se uvelike razlikuje od regije do regije. Postoji pet osnovnih klimatskih podvrsta u Brazilu, a to su: ekvatorska, tropska, polusuha, brdska tropska, umjerena i suptropska. Laički rečeno - kišna, malo više kišna, jako kišna i ona zadnja u kojoj "i prek krova promočiš"!

Ako ste ljubitelj životinjskog svijeta, onda je Brazil svakako država koju valja posjetiti. Osim što možda sretnete poznatog papagaja "Ria" iz istoimenog animiranog filma, brazilska je Amazona poznata kao područje s najvećom bioraznolikošću na svijetu. Ako odlučite prošetati po prirodi, šanse da sretnete pumu, jaguara, ozelote, lisice, pekarije, tapire, oposume i mravojede su zaista velike.

Toliko od Brazila za danas. Vidimo se uskoro s novim informacijama i lekcijama o domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju