Postoji nekoliko otrovnih biljaka koje se mogu zamijeniti za medvjeđi luk, kao što su čemerika, mrazovac, kozlac, đurđica i dr., stoga uvijek treba biti oprezan pri skupljanju biljaka u prirodi. Tijekom naše šetnje naučit ćete sve o medvjeđem luku, njegovu izgledu i dvojnicima.

Lokalne lisice, licencirane vodičice Gorskog kotara Lynx and Fox, pozivaju vas da im se pridružite na nezaboravnom druženju u prirodi, koji se održava 9., 16. i 17. ožujka, kada će vam na posebno dizajniranom obilasku otkriti sve tajne medvjeđeg luka na meditativnoj šetnji uz kristalno čiste rječice srca Gorskog kotara. Ova šetnja savršena je za sve uzraste, čak i za one osobe koji nisu u formi ili imaju poteškoće u kretanju jer je ruta vodi po potpuno ravnom terenu.

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) jestiva je biljka koja se u proljeće često nalazi u našim šumama i može konzumirati na različite načine, a najčešće se koristi kao začin u salatama, umacima i jelima od tjestenine. Listovi imaju blagi okus češnjaka, a kada se jedu sirovi, imaju blagotvoran učinak na probavni sustav. Također se može konzumirati kao juha, prilog ili čaj, dok se za njega govori da ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u snižavanju krvnog tlaka, poboljšava probavu i jača imunosni sustav te ima antibakterijski i antivirusni učinak.

Postoji nekoliko otrovnih biljaka koje se mogu zamijeniti za medvjeđi luk, kao što su čemerika, mrazovac, kozlac, đurđica i dr., stoga uvijek treba biti oprezan pri skupljanju biljaka u prirodi. Tijekom naše šetnje, naučit ćete sve o medvjeđem luku, njegovu izgledu i dvojnicima te ga detektirati i brati u prirodi.

Na samom dočeku druženja očekujemo vas s ukusnim domaćim likerima, sokovima i kolačićima, a nakon što se vratimo sa šetnje, slijedi degustacija finog pesta od medvjeđeg luka na krekerima uz razmjenu recepata. Na ovom obilasku dobrodošla su već i djeca od 4 godine i mame s bebama u nosiljkama, ali zbog neravnina i korijenja na stazi nije moguće voziti kolica. Također, vaši su psi dobrodošli.

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 15 eura za odrasle i 7,5 eura za djecu, što uključuje organizaciju, turističko vođenje, edukaciju, piće i kolačiće dobrodošlice, degustaciju pesta i osiguranje. Ali to nije sve - kao bonus pozivamo vas da posjetite stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih, koji se podjednako sviđa i velikima i malima, po posebnoj grupnoj cijeni. Više informacija i link za prijavu nalazi se na webu Lynx and Fox.

Ako tražite opuštajuću aktivnost u prirodi koja vas uči nešto novo, ovo je savršena prilika za vas. Medvjeđi luk izuzetno je zdrav i ukusan, a ova šetnja omogućit će vam da se približite prirodi i učite o jednoj od njezinih najvažnijih namirnica i družite s drugim ljubiteljima prirode. Ova aktivnost je također sjajan izlet za cijelu obitelj.

Imate li kakva pitanja? Slobodno nam ih postavite na mail info@lynxandfox.com ili nas nazovite na 091 182 9892. Ako trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku ovdje smo za vas. Lynx and Fox - Vaš prijatelj u Gorskom kotaru.

Izlet na snijeg: Goranske lisice vode vas šumskim stazama na Špičasti vrh i Petehovac Zimski izlet - 1 Zimski izlet - 2 Zimski izlet - 3 +1 Zimski izlet - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju