Upoznajte Bolognu, glavni grad Emilije Romagne kojoj mnogi pridaju laskavu titulu „najgurmanskije“ talijanske regije. Mnoga svjetski poznata jela poput lazanja, ragua, tortelina, mortadele, parmezana i aceta balsamica potječu upravo iz Emilie Romagne, a mi donosimo priču objavljenu na britanskom Guardianu.

Hrana u Bologni

U Pasta Fresca Naldi, malenom kafiću zapadno od stare gradske jezgre, pripremaju se jela prema obiteljskim receptima. Dnevni meniji koji koštaju oko pedeset kuna stalno se mijenjaju i ovdje ćete zasiguno pojesti jedan od najboljih tagliatela s raguom, tortelina al pasticcio i gramigna alla salsiccia koje ste ikada probali. Kako lokal ima samo šest stolova, većina ljudi uzimaju hranu za van.

Želite li pravo restoransko iskustvo, Trattoria Bertozzi na samom je vrhu bolonjskih restorana koji poslužuju domaću kuhinju. Mjesto se nalazi malo izvan samog centra i definitivno je zadržalo autentičnost. Morate kušati jela poput gramigne sa svinjetinom, šaranom i parmezanom.

Inspiracija

Lucio Dalla je tijekom 50 godina karijere, sve do smrti 2012. bio jedan od najpoznatijih talijanskih kantautora. 2019. je njegova kuća, smještena u palači Palazzo Casa Fontana poi Gamberini iz 15. stoljeća, otvorena za javnost. Ulaznica stoji 120 kuna a vodi vas kroz um ekscentričnog glazbenog genija.

Gradske četvrti

Bolognina (mala Bologna) nalazi se iza glavnog kolodvora i u njoj pretežno živi radnička klasa. Ovdje nećete naći pregršt turističkih atrakcija nego ćete osjetiti „duh grada“. Ovaj multikulturalni kvart obiluje malim dućanima, lokalima s različitim nacionalnim specijalitetima. U ulici Via Luigi isplati se posjetiti Trattoriu di Via Serra, popularni bar Fermento i delikatesnu pekaru Forno Brisa.

Zelene površine u Bologni

Park Giardini Margherita proteže se na čak 26 hektara a za javnost je otvoren 1879. a inspiriran je engleskim vrtovima. Na mjestu nekadašnjih gradskih plastenika danas je popularni veganski bar Vetro a u njegovoj blizini nalazi se La Serre, mjesto s co - working prostorima i kulturnim izložbama. Oba su mjesta idealna i za popiti jutarnju kavu i za provesti lijeno poslijepodne.

Noćni život Bologne

Najpoznatija ulica za izlaske je Via del Pratello, ali ako ste željni probati stvarno dobre koktele, predlažemo mjesto Ruggine u ulici Vicolo Alemagna. Otvorila su ga četiri prijatelja iz različitih dijelova Italije i miješaju koktele prema svojim posebnim receptima.

Zanima li vas pivska scena, posjetite Il Punto u kojem možete uživati u lokalnim kraft pivima. Pivovara Ca' del Brado također je važna stanica za ljubitelje piva.

Smještaj u Bologni

Vrlo blizu staroj gradskoj jezgri povjesničarka Maria Ketty vodi mali Bed & Breakfast Bologna nel Cuore. Izdvojite li oko tisuću kuna za dvokrevetnu sobu uživat ćete u svijetlom prostoru s visokim stropovima, šareno dekoriranoj kupaonici i veličanstvenom doručku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju