Bo-Kaap je dio Cape Towna i njegovo ime doslovno prevedeno znači „iznad Capea“ jer se nalazi na brdu iznad grada. Poznat je po svojim šarenim kućicama i reputaciji „mjesta na kojem ne možete napraviti lošu fotografiju“, no njegova prošlost je sve samo ne šarena…

Riječ je o naselju s dobro očuvanom arhitekturom s kraja 18. stoljeća kad je osnovano. Tada je bio dom robova uvezenih iz Malezije, Indonezije i nekih krajeva Afrike.

Vjeruje se kako su kuće dobile svoje šarene boje kada su početkom 19. stoljeća okončani robovlasnički odnosi. Sve do tada, kuće su bile bijele boje i iznajmljivane su robovima za život.

Kada je ropstvo ukinuto, slobodni robovi mogli su otkupiti svoje kuće – pretpostavlja se da su nove, šarene boje bila odraz njihovog veselja.

Sličan scenarij dogodio se i 1994. godine, kada je ukinut apartheid u državi i Južna Afrika je dobila neslužbeni nadimak „nacija duge“ (Rainbow nation) – bio je to simbol prvih demokratskih izbora i optimizma koje je zavladalo.

Nakon teške povijesti Južne Afrike, Bo-Kaap dočekala je drugačija sudbina: kao i brojni drugi nekad marginalni kvartovi prijestolnica, danas prolazi kroz proces gentrifikacije.

Nekretnine postaju sve skuplje, turisti hodočaste ulicama sa svojim mobitelima i kamerama hvatajući instagramične prizore, a u ponudi su turističko-kulinarske radionice tijekom kojih možete kušati i naučiti spravljati domaća jela.

Najstarija zgrada je ona iz 1760-ih, koja je sačuvala originalan izgled. Danas je u njoj muzej u kojem možete saznati više o burnoj prošlosti kvarta: muslimanskim robovima od kojih su brojni bili talentirani zanatlije, arhitekturi i dizajnu 19. stoljeća te svakodnevnom životu siromašnih i onih na vrhu društvene piramide.

Ovdje možete pronaći i najstariju džamiju u cijeloj zemlji. Izgrađena je 1794. godine za potrebe robova uvezenih iz dominantno muslimanskih zemalja.

Najpoznatiji restoran je Marco's African Place koji može primiti čak 220 gostiju. Vrlo je popularan i među domaćim stanovnicima, a osim afričkih jela demonstrira i druge aspekte afričke kulture: ovdje se održavaju i mali koncerti, večere prati živa glazba, a s vremena na vrijeme održavaju se jazz svirke. Dekoriran je u afričkom stilu i zidovi su ukrašeni tradicionalnim slikama i glazbenim instrumentima.

Sad znamo: Bo-Kaap, savršena destinacija za proslavu kada svjetski turizam ponovno stane na noge.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju