Nekad je Romanita (ili Romashka) bila najviša zgrada Kišinjeva, moldavske prijestolnice. Kada je podignuta, 1980-ih, predstavljala je ambiciozan stambeni projekt tadašnjih socijalističkih vlasti (podsjetimo, Moldavija je bila dio SSSR-a).

Visoka 73 metara i oblikom nalik cvijetu, odmah je zaradila nadimak „betonski cvjetić“ i „tratinčica“ (iako, nas podsjeća na cvijet zumbula, zar ne?). Izazivala je divljenje, a među onima konzervativnijima i negodovanje. Definitivno nije bila zgrada kakvu su Moldavci navikli gledati, sa svojim stanovima raspoređenim u krug i spiralnim stubištem.

A koliko je komentara izazvala, svjedoče i mitovi koji su se proširili o njoj: da je trebala imati rotirajući restoran, kino, školu, knjižnicu… No, to već nije bio sovjetski futurizam već znanstvena fantastika – tehnologija ipak nije bila toliko napredna u to doba u Moldaviji. I ovo je već bilo čudo samo po sebi.

Ukupno je imala 165 stanova na 22 kata. Stanovi su bili dvosobni, s pripadajućim hodnikom i kupaonicom, a svaki kat imao je zajedničku kuhinju i prostor za rekreaciju. Svaka soba imala je terasu, i svi su imali pregršt dnevne svijetlosti. Četiri kata bila su predviđena za ostavu i pranje rublja.

Premda je u planu bila gradnja dodatnih sadržaja u okolici zgrade, ti planovi obustavljeni su krajem 1980-ih. Danas Romanita više nema onaj sjaj kao prije. Djeluje pomalo depresivno i zapušteno premda ljudi u njoj i dalje žive. Štoviše, neki su ilegalno nadogradili još balkona, dodatno narušivši izgled zgrade.

Šteta, jer je jedan od rijetkih preživjelih svjedoka 20. stoljeća. Veći dio Kišinjeva je uništen u Drugom svjetskom ratu, a zgrade podignute u postratnom periodu većinom su u tužnijem stanju od Romanite. A mogla je barem poslužiti za privlačenje turista, kao muzej s lijepim panoramskim pogledom

Podzemni grad s dva milijuna butelja: Najveći svjetski podrum vina, za čiji vam obilazak treba bicikl ili auto Milestii Mici, Moldavija - 1 Milestii Mici, Moldavija - 2 Milestii Mici, Moldavija - 3 +6 Milestii Mici, Moldavija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju