Od Zagreba je udaljen tek 400 kilometara, odnosno oko 4 sata vožnje, te se nameće kao idealna vikend destinacija. Smjestio se na Dunavu, a krasi ga zapanjujuća arhitektura, bogata povijest, svjetski poznati muzeji… Po raznim anketama, uvijek ga se proglašava jednim od najboljih gradova za život, a i mi iz iskustva možemo reći kako je dovoljno velik, a opet dovoljno „mali“ za ugodan život. Riječ je, naravno, o Beču, a ako se već zaputite u njega, šteta bi bilo ne obići neke od sljedećih stvari…

Katedrala svetog Stjepana

Jedna od glavnih bečkih znamenitosti, svakako je i ova katedrala smještena u strogom centru grada. Radi se o gotičkoj građevini, čiji tornjevi, dojmljivi zvonik i raskošni krov ostavljaju dojam na svakog prolaznika. No, nije impresivan samo vanjski izgled, već i njen interijer. Moguće se popeti na vrh južnog tornja za što treba biti u formi, jer u tom slučaju valja svladati 343 stepenice. Druga opcija je „uspon“ liftom do sjevernog tornja gdje možete razgledati Pummerin, najveće austrijsko crkveno zvono.

Katedrala svetog Stjepana Katedrala svetog Stjepana (Foto: Getty Images)

Dvorac Schonbrunn

Dvorac Schonbrunn pravi je bečki dragulj. Nekad ljetnikovac habsburških vladara, danas je na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine. Dvorac i vrtovi obuhvaćaju preko 300 godina austrijske povijesti i glavna su turistička atrakcija još od 1950-ih. S više od 1400 soba i prekrasnim vrtovima dostupnim javnosti, ova znamenitost nezaobilazna je atrakcija za svakog turista koji posjeti austrijsku prijestolnicu. Osim obilaska palače, posjetitelji imaju priliku prisustvovati koncertima klasične glazbe gdje se izvode Mozart, Haydn i ostali „majstori“…

Muzejska četvrt

Poznat i kao MQ, riječ je o jednom od najvećih kulturnih kompleksa u Europi koji obuhvaća više od 60 kulturnih institucija. Jednostavno rečeno, MQ nudi turistima i lokalnom stanovništvu toliko mnogo jedinstvenih stvari koje možete učiniti u samom središtu Beča. Od likovne umjetnosti do arhitekture, glazbe, kazališta, mode i plesa, uvijek postoji nešto novo što se može naučiti, vidjeti i raditi. Razgledajte svjetski poznatu kolekciju Egona Schielea, uživajte u čaši vina u modernom baru, večerajte u simpatičnom kafiću ili elegantnom restoranu ili čak igrajte mini golf! Odite i na krovnu terasu otvorenu prije tri godine i uživajte u pogledu koji puca na Beč.

Zabavni park Prater

Ovaj ogromni zabavni park nudi vožnje u kojima će uživati cijela obitelj. Glavna atrakcija parka nalazi se odmah na ulazu, jer je Panoramski kotač, izgrađen 1897. godine, povijesna znamenitost, a vožnja u jednoj od njegovih veličanstvenih gondola fantastična je prilika za uživanje u pogledu daleko iznad tla. Nadalje, u zabavnom parku Prater, posjetitelji će pronaći rollercoastere, videoigre, dvorce na napuhavanje, restorane, kafiće i još puno zabavnih stvari u kojima je moguće uživati. Zabavni park jedan je od najstarijih na svijetu, a kad zakoračite unutra, osjećat ćete svojevrsni povrtak u prošlost.

Prater Prater (Foto: Getty Images)

Zoološki vrt

Nosi ime kao i gore spomenuti dvorac, jer se nalazi u istom kompleksu. Prema podacima, ovaj zoološki je najstariji na cijelom svijetu, te je u njemu dom našlo preko 700 različitih životinjskih vrsta. Ovdje ćete svjedočiti i upoznati životinje iz tropskih, ali i arktičkih krajeva. Pingvini, orangutani, tigrovi ovdje žive, ali možda su najveće atrakcije pande, koje su prilično rijetke u zoološkima. Naravno, kafići, restorani, kao i dio u kojem djeca mogu i maziti životinje dostupni su posjetiteljima.

Naschmarkt

Jedna od najpoznatijih bečkih tržnica, Naschmarkt, duga je gotovo kilometar i broji oko 120 štandova i restorana. Datira iz 16. stoljeća, a ovdje očekujte kako ćete pronaći voće, povrće, začine, sireve, ali i mnoštvo međunarodne kuhinje, od tradicionalne bečke do indijske, vijetnamske, talijanske… Vikendom DJ-evi puštaju glazbu, a u toplijim mjesecima to je odlično mjesto za provesti vrijeme vani uz jelo, piće i uživanju u mirisima raznih kuhinja. Tko god dođe u Beč i ljubitelj je gastronomije (a vjerni čitatelji punkufera to zasigurno jesu), Naschmarkt se nameće kao nezaobilazno odredište.

Alpska idila: Iznenađujuće stvari koje vjerojatno niste znali o Austriji Austrija Kava Austrija +4 Austrija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju