Nedavno smo pisali o glavnom gradu Tbilisiju i dobrano ga nahvalili, no svi oni koji vole više „druge“ gradove, koji neće posjetiti glavni grad neke zemlje, nego neki drugi, trebali bi se zaputiti u Batumi, drugi najveći gruzijski grad.

Dobra stvar je što put do Batumija iz Zagreba, nije prekompliciran ni dalek. Dovoljno se zaputiti do Budimpešte, prethodno kupiti kartu za Kutaisi (također u Gruziji), te od tamo cestovnim putem za dva sata doći u Batumi, koji se smjestio na obalama Crnog mora. Avio karta iz Budimpešte se zna naći i za manje od pedesetak eura, a prevozi vas Wizz Air, mađarska niskobudžetna aviokompanija.

Batumi je, kad bacite oko na slike dostupne u bespućima interneta, najbolje opisati kao jedinstvenim, jer je on sinteza planina i mora. Na sjeveru i istoku su Kavkaske planine, a na jugu Turske planine. A zapadno od grada prostire se crnomorska obala. Klima je subtropska, što znači da su zime blage, a ljeta hladna. Zapravo, vrlo je ugodno tijekom cijele godine.

E sad, kad smo nahvalili ovaj grad, evo i nekoliko savjeta kako u njemu najbolje provesti vrijeme. Nudi se svašta, a ovo su samo neke od stvari...

Uživajte u šetnji

Kako smo već rekli, klima je ugodna tijekom cijele godine, te vas na neki način obvezuje da što više vremena provedete vani, a dobra je ideja otići odmarati na – plažu. Jasno, dobra je ideja i šetnja bulevarom Batumi, koji se proteže uz obalu na više od četiri kilometra. Dok prolazite bulevarom, vidjet ćete veliki broj starijih Gruzijaca koji se opuštaju i bistre mozak – igrajući šah. Na kraju šetnje popnite se na Abecedni toranj, visoki spomenik ukrašen gruzijskom abecedom, koji vam nudi pogled na grad kao primjerice Eiffelov toranj u Parizu...

Žičara Argo

Sagrađena 2012. godine, žičara Argo nešto je čime se prilikom dolaska u Batumi, morate obavezno provozati. Žičarom ćete prevaliti 2,5 kilometra te doći na 250 metara nadmorske visine. Naravno, ono što vrijedi nisu samo pogledi iz vožnje, već i pogled s vrha koji puca na cijeli grad. Uz to, odmah pokraj vidikovca smjestila se i crkva, a tu je i mali kafić pa možete uživati u finim napitcima i pogledu na Batumi.

Posjetite botanički vrt

Botanički vrt u Batumiju, otvoren davne 1912., nalazi se u Mtsvane Kontskhi, malom gradiću udaljenom 10 kilometara od Batumija. Radi se o jednom od najvećih botaničkih vrtova na cijelom području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Posebnost vrsta je i predivan pogled na more, ali i prekrasna flora i fauna kojom obiluje.

Pojedite poseban kačapuri

Znamo da je gruzijsko nacionalno jelo kačapuri (jelo napravljeno od sira i tijesta), a u ovoj regiji specijalitet je Adjaruli kačapuri. Ovaj dolazi u obliku čamca i peče se u peći napravljenoj od opeke. Nakon pečenja, kuhar dodaje sirovo jaje i žličicu maslaca. Da biste ga jeli, potrebno je sve izmiješati, uzeti komad tijesta i umočiti ga u smjesu od sira, jaja i maslaca.

Tko ne bi htio u – dupinarij

Posjet dupinariju izvrstan je način za završetak posjeta Batumiju. Radi se o jednoj od najpoznatijih atrakcija u Gruziji, gdje možete uživati u showu koji rade dupini. Naravno, ako platite dodatno, možete nakon showa otići i korak dalje, ući u bazen, te zaplivati i poigrati se s ovim simpatičnim sisavcima. Tako da, bez brige, put u Batumi se isplati i s djecom!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju