Škotska je poznata po svojoj očaravajućoj prirodi, planinama i beskrajnim pašnjacima, skrivenim lukama, živim gradovima i šarmantnim selima. Neće vas razočarati, ako želite na putovanju istraživati kulturu, diviti se prirodi, osjetiti dašak povijesti i dobro se zabaviti.

Impresivne planine, jezera i vodopadi i gradovi bogate povijesti nekako su uvijek na putu svakoga turista, ali nemojte zaboraviti ni sela, jer ćete baš u njima osjetiti svu škotsku kulturu: u starim pubovima s drvenim podovima, nimalo razumljivom glaskom jeziku lokalnih stanovnika, šarenim trgovinama, živom muzikom i naravno, lokalnim viskijem.

Fantastična priroda koja ih okružuje zaslužna je za isto takve fotografije koje će vas podsjećati na bajkovita sela Škotske. Mi smo odabrali sedam posebnih, a ako im dodate Edinburgh, Glasgow i Aberdeen te koji dvorac po putu, imate i skicu za sasvim dobar road trip.

Crail

Crail je staro ribarsko selo u regiji u Fife u istočnom dijelu Škotske, nekih sat i pol od Edinburgha i malo više od Glasgowa, a do njega vas vodi slikovita cesta Fife Coastal Route. Mala luka sakrivena liticama, tradicionalne ribarske kuće stepenastih krovova, popločane ulice i ljetni Crail Food Festival već su dovoljan razlog da posjetite ovo šarmantno primorsko mjestašce. Čajane, lokalna hrana, i brojne umjetničke galerije samo su plus.

Crovie

Mjesto Crovie bilo je ribarsko selo, ali je napušteno nakon oluje u siječnju 1953. koja je uništila dio sela i i sve ribarske brodove. Mještani su se preselili u većei Gardenstown, a Clovie danas turističko odredište. Iznad sela se uzdiže litica koja mu je ostavila mjesta tek za jedan red kuća uz more, pa je „najuže“ škotsko selo i jedno od najbolje očuvanih starih ribarskih sela u Europi. Auti se parkiraju na vrhu litice, a do sela se može doći samo pješice po strmoj stazi, što daje dodatni šarm ovom zabačenom mjestašcu stisnutom između mora i stijene.

Fort Augustus

Fort Augustus je slikovito mjestašce duge povijesti koje se nalazi na najjužnijem dijelu jezera Loch Ness, pa je danas popularno turističko odredište. Leži na Kaledonskom kanalu dugom i nudi fantastičan pogled na jezero. Vole ga i šetači i biciklisti jer ovuda prolazi poznata staza Great Glen Way. U blizini je dvorac Urquhart, a na sat vremena voženje su planinski grad Inverness i Fort William, kao i najfotografiraniji dvorac u Škotskoj, Eilean Donan.

Portree

Portree je najveće i najživlje mjesto na otoku Skye na zapadu Škotske, koji je s kopnom povezan mostom. Portree je poznat po luci uokvirenoj živopisnim liticama, pubovima i galskoj kulturi i umjetnosti i idealna je baza za istraživanje ovog otoka koji slovi za planinarski raj. Do Porteeja će vam trebati pet sati vožnje autom iz Glasgowa, a autobusom i više, pa idealno da put presiječete još kojim obilaskom.

Tobermory

Tobermory je poznato otočko mjesto i turistička meka na sjeveroistoku otoka Mull, do kojeg ćete stići izravnom trajektnom linijom iz Kilchoana ili trajektom iz Obana u Craignure pa cestom na sjever, a do njega voze i privatni vodeni taksiji. Tobermory je poznat je po kućama živih boja, single malt viskiju i jednoj od najljepših škotskih ribarskih luka. Ulice su načičkane pubovima, trgovinama i galerijama, a lokalni suvenir su keramički vrčeva za vodu iz destilerije Tobermory.

Killin

Killin je malo planinsko selo na slapovima rijeke Dochart koji stvaraju spektakularnu kulisu, i vizualnu i zvučnu. Udaljen oko sat i pol i od Edinburgha i od Glasgowa, idealan je za upoznavanje škotskih planina u samo jednom danu. Killin se smjestio na zapadnom kraju jezera Loch Tay, na rubu nacionalnog rezervata prirode Ben Lawers i Nacionalnog parka Loch Lomond & The Trossachs. U blizini su i ruševine utvrde Campbell i dvorca Finlarig te Moirlanich Longhouse, rijedak očuvani primjer tradicionalne škotske dugačke kuće.

St Abbs

St Abbs je lijepo ribarsko mjesto na jugoistočnoj obali Škotske. Nekada se zvalo Coldingham Shore jer tu „dolazili na posao“ ribari iz obližnjega Coldinghama. Udaljen samo 1 sat i 15 minuta vožnje od Edinburgha, St Abbs savršena je destinacija za jednodnevni izlet ako odsjedate u glavnom gradu Škotske. Nacionalni prirodni rezervat St Abbs Head nudi spektakularne šetnje po liticama, a njegova najpoznatija znamenitost  je svjetionik izgrađen 1862. Danas St Abbs uglavnom okrenut turizmu, a ako ga posjetite, obavezno probajte lokalni specijalitet - sendvič od rakova.

  Europski grad u kojem je stopa kriminala toliko niska da stanovnici ne zaključavaju aute Kirkwall, Škotska - 3 Kirkwall, Škotska - 2 Kirkwall, Škotska - 1 +0 Kirkwall, Škotska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju