Prošla su vremena kada smo se kidali na Borata i fore o Kazahstanu. Države poput Kazahstana, Češke, Rumunjske i brojnih drugih nekad su bile objekt viceva i sinonimi za siromaštvo, a danas jure naprijed i ono nama interesantno - osvajaju liste poželjnih turističkih destinacija.

Stoga danas putujemo na istok, u kazahstansku prijestolnicu Nur-Sultan. Ako se češete po glavi jer ste mislili da je prijestolnica Kazahstana Astana, niste pogriješili. Riječ je o istom gradu koji samo često mijenja imena: do 1998. godine zvao se Akmola, zatim je preimenovan u Astanu, a prije dvije godine ipak u Nur-Sultan.

Grad je izgrađen planski, a za njegov izgled uvelike je zaslužan japanski arhitekt Kisho Kurokawa – jedan od mozgova iza tzv. arhitekture metabolizma. Njeni „sljedbenici“ vjeruju kako dizajn i tehnologija moraju biti odraz čovjeka, društva i neprestanog razvoja, a avangardni pokret spajao je i reciklirao različite arhitektonske stilove Azije.

Jedan od najupadljivijih dijelova grada svakako je predsjednička palača zvana Ak Orda, te njoj pripadajući predsjednički park. Smještena je kraj obale rijeke Ishim, a lako ćete ju prepoznati po plavo-zlatnoj kupoli sa „šiljkom“.

Raskoš i zelenilo u centru grada

Palača visoka 80 metara i površine gotovo 37 000 metara kvadratnih, izgrađena je u svega tri godine. Bio je to projekt uspješne firme iz Švicarske koju je pokrenuo bivši ministar i predsjednik Kosova, Behgjet Pacolli. Eh, što ti je poduzetan čovjek!

Ispred palače prostire se tzv. Predsjednički park kojeg krase drveće, potočići i fontane. Park koji ju okružuje jedan je od najvećih urbanih parkova u Nur-Sultanu. Da, da, predsjednički park ipak nije najveći, iako je poveći (primjerice, veći je od Lokruma).

Promatrate li ga iz zraka, uočit ćete vodenu površinu u obliku ptice – ona se zove Simurgh (Samruk) i zapravo je riječ o mitološkom biću koje je postalo simbol kazahstanske neovisnosti, života i slobode.

Naravno, tu je i poznati simbol grada – toranj Baiterek. Njegova priča nadovezuje se na priču o ptici Simurgh, jer sam toranj simbolizira drvo života iz narodne priče, a među čijim granam je ptica snijela jaja. Danas se u ovaj 105 metara visoki toranj možete popeti i uživati u panoramskom pogledu na grad.

S druge strane parka nalazi se poznata „Piramida mira“, 62 metra visoka staklena piramida koja služi kao svojevrsni duhovni centar. U njoj se nalaze prostori i sadržaji za pripadnike židovske, islamske, kršćanske, budističke, hinduističke vjere i drugih. Osim toga, tu su i muzej, opera, knjižnica i istraživački centar.

Poruka koja se želi poslati ovom piramidom jest ta da je Kazahstan mjesto u kojem razne kulture i nacionalnosti žive zajedno, u miru i harmoniji. A cijeli kompleks, i dizajn Nur-Sultana, predstavljaju novo poglavlje i novu ulogu Kazahstana u povijesti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju