Između alpskih jezera Austrije teško je birati – okružena planinama i pašnjacima, sa seoskim gospodarstvima i vodom tako čistom da iz nje možete piti, privlače iz godine u godinu sve više posjetioca.

Danas smo zaobišli veća i popularnija jezera, te potražili jedno manje, skriveno među šumama i planinama – a u jesen gotovo nevidljivo. Zašto je tako? Krenimo u šetnju Zelenim jezerom (Grüner See) i saznajmo.

Smješteno je u mjestu Tragoess (Tragöß) na kojem su svojedobno živjeli stari Kelti i Slaveni. Okruženo je šumama i impozantnim vrhovima planinskog masiva Hochschwab. Najviši vrh visok je gotovo 2 300 metara.

Samo Zeleno jezero dobilo je naziv po, logično, prekrasnoj smaragdno zelenoj boji. U njemu žive i razne vrste puževa, manjih rakova i pastrve, dok je biljni svijet skromniji jer je dno prekriveno golim kamenjem.

Kad se šetnja parkom pretvori u ronjenje

U proljeće je jezero najbujnije jer se s obližnjih vrhova otapa snijeg, pa jezero dosegne dubinu od oko 12 metara u ljetnim danima.

Tada voda poplavi dio parka i njegove šetnjice, klupa i most odjednom se nađu na dnu „zelenog mora“. Ono do čega ste prije par mjeseci šetali, sada trebati pronaći s ronilačkom opremom.

U jesen pak gotovo u potpunosti presuši. Razina vode padne na svega metar – dva, pa okolni prostor ponovno postane lijep park za šetnju.

Neki će reći da s hladnijim danima jezero presuši pa se oslobodi prostor za park, a neki će reći da na proljeće poplavi pa potopi park. Gotovo kao ona teorija o optimistima koji čašu vide polupunu, a pesimisti polupraznu. Na sreću, kako god okrenemo, ovo jezero je prekrasno i vrijedno posjete.

Kad stignete…

Danas je zabranjena bilo kakva aktivnost na vodi ili u vodi, kako bi se zaštitila priroda uslijed rastućeg broja izletnika i turista. No, svejedno se isplati vidjeti a ako ostaje ikakva utjeha: možda se ne biste ni htjeli kupati u njemu s obzirom da su temperature vode prilično hladne.

Kraj jezera se nalazi restoran Gasthof Grüner See koji nudi dobru klopu za pristojnu cijenu (po austrijskim standardima). Naravno, preporučuje se pastrva, ali možete i isprobavati druge austrijske specijalitete i slastice.

Udaljeno je oko sat i pol vožnje od Graza ili dva sata od Beča, a za sada ga možete pogledati u ovom videu i vidjeti kako izgleda okolni park kada potone na dno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju