Ove dvije zemlje ljudi često percipiraju gotovo jednakima, dijelom sigurno zato i što su obje takoreći, barem za naše geografske pojmove, na kraju svijeta. No ipak, međusobne razlike teško da mogu biti veće, a vi nakon što pročitate ovaj članak, odlučite koju biste zemlju radije obišli...

Domorodački narodi

Domorodački narodi Novog Zelanda i Australije imaju zajedničko – ništa. Jezik, povijest, kultura, običaji, vjerovanja, apsolutno je sve različito. Australski Aboridžini jedna su od najstarijih etničkih skupina na svijetu, te nastanjuju Australiju već više od 50 tisuća godina.

S druge strane, Maori, domorodci Novog Zelanda, pojavili su se tek prije sedam stotina godina. Riječ je o polinezijskoj etničkoj skupini koja je razvila svoju kulturu te su kudikamo bliži domorodačkom stanovništvu Tahitija i Havaja nego Australije.

Zemlje uopće zapravo, nisu blizu

Da, kad pogledamo globus izgleda nam da jesu, jer u tom kutku svijeta, ne postoji baš previše zemalja. Ipak, udaljenost jedne od druge iznosi više od 2 tisuće kilometara, pa kad to stavimo neke druge odnose, ispada da je London bliži Rusiji, nego Novi Zeland Australiji.

Flora i fauna

A kad je o ovoj temi riječ, razlike su goleme. Australija je diljem svijeta poznata po klokanima i koalama, ali i bujnoj i raskošnoj vegetaciji. Također, tu žive i razni krokodili, ali i mnoge najotrovnije zmije svijeta odabrale su Australiju za svoj dom. S druge strane, na Novom Zelandu zmije niti ne žive, a autohtone životinje (osim par vrsta šišmiša) niti ne postoje.

Geografija i klima

Australija je najstariji, najravniji, te kontinent s najmanje padalina. Novi Zeland je s druge strane bio zatrpan veći dio svoje povijesti, te na njemu dominiraju mlade planine, vulkani i valovita brda. Australske planine su drevne i „potrošene“, a s druge strane, Južne Alpe na Novom Zelandu su mlade i oštre. Ipak, zbog svoje veličina, Australija ima razne krajolike i klime, pa se tako u njoj nalaze i tropske prašume, ali i prostrane pustinje.

Kad govorimo o klimi, Australija ima oceansku, subtropsku, hladnu, mediteransku te još neke tipove, dok se klima na Novom Zelandu može definirati kao oceanska.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju