Mnogi posjetitelji lijepog primorskog grada na Jadranskom moru ne znaju za povijesni botanički vrt, ponos Opatije koji se proteže na osam tisuća četvornih metara. Po „opatijski“ Merikanski vrtovi, smjestili su se nadomak gradskog centra, u Novoj cesti, gdje ih je podigao uspješni trgovac segedinskom paprikom, Mihaly Pal Kuczor.

Mađar se obogatio u Americi, zbog čega su vrtovi i nazvani Amerikanski, a vrtove je izgradio je prvoj polovici 20. stoljeća, u čast supruzi - Opatijki Hildi von Hortenau. Kuczora je osvojio pogled na Kvarner, zbog čega je i upravo tamo odlučio sagraditi terase s monumentalnim ulazom i kolonadom od po petnaest stupova i čempresa te raznim mirisnim mediteranskim biljem.

Nakon što se za vrtove više nije imao tko brinuti, njihovu ljepotu počelo je nagrizati vrijeme, a gotovo su i pali u zaborav. Opatija je srećom krenula u revitalizaciju kako bi sačuvala svoju kulturno-povijesnu baštinu, kao i bioraznolikost. Amerikanski vrtovi važan su djelić slagalice zelene arhitekture koju čini desetak opatijskih parkova i perivoja.

„Karakteristično je da su biljke bile pravilno organizirane, bilo šišane u kuglaste ili stupaste oblike (čempresi), bilo sađene u mrežastom rasporedu. Bili su zasađeni kamforom, eukaliptusom, kamelijama, gardenijama, magnolijama, australskim agavama, tisućama ruža, vinovom lozom, paprikom i mnogim drugim vrijednim primjercima biljaka.

Zanimljivo je da je impozantna ruševina Šišina mirina sačuvana zahvaljujući činjenici da je Kuczor mogao kupiti zemljište samo ako sačuva ruševne zidine.

U tijeku je izrada projekata i prikupljanje dozvola za zahvat obnove vrtnih elemenata i botaničke zbirke te rekonstrukciju postojećih zgrada kako bi se stvorili uvjeti za korištenje perivoja kao suvremenog botaničkog vrta“, otkrivaju na stranicama Parkova Opatije. 

Desetljećima nedostupna javnosti, zelena oaza više nije tajna pa posjetitelji mogu slobodno ući i uživati u brižljivo očuvanoj vegetaciji, miru i tišini nedaleko od gradske gužve. Prije posjete radno vrijeme možete provjeriti na društvenim mrežama Amerikanskih vrtova. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju