Lijepo je vidjeti i Estoniju i Latviju, ali ovaj put, kad pišemo o Baltičkim zemljama, odlučili smo "otputovati" u Litvu. Mnogima u Hrvatskoj najpoznatija je po sjajnim košarkašima, no Litva je puno više od toga.

Destinacija koju si možete priuštiti

Do Litve je najlakše stići iz Finske koja je od nje udaljena samo dva sata avionom. Na relaciji Finska - Litva prometuju kompanije Finnair i jeftiniji Wizzair koji leti između gradova Turku i Kaunas, drugog najvećeg grada u Litvi i tu kartu možete naći već za 150 kuna, dok karta između Helsinkija i Vilniusa stoji oko 1000 kuna.  

I za boravak u Litvi ne treba vam prevelik džeparac, na primjer, za meni od 6 slijedova trebat ćete izdvojiti 300 kuna, pivo košta 20, a karta za javni prijevoz stoji oko 8 kuna. Dakle, ako ste već u posjeti Finskoj, isplati se skoknuti i do Litve.

Drugačija od ostalih baltičkih zemalja

Kako je smještena najbliže Srednjoj Europi, europski utjecaj puno je vidljiviji u litvanskoj kulturi za razliku od Latvije i Estonije. Zanimljivo je i kako je Litva posljednja baltička zemlja koja je prihvatila kršćanstvo. Jedina ima glavni grad koji je smješten na kopnu - Vilnius je, za razliku od Talinna i Rige koji su smješteni na obali Baltičkog mora, okružen brdima.

Šarmantni stari gradovi

U glavnom gradu Vilniusu nalazi se najveći stari grad na Baltiku a jedan je i od najvećih očuvanih starih gradova u Europi, što je potvrdio UNESCO. Stanari stare gradske jezgre brinu se da ona ostane dobro očuvana i živopisna. Sličan takav stari grad pronaći ćete posjetite li drugi najveći grad - Kaunas.

Izvrsna lokalna kuhinja

Stanovnici Litve izuzetno su ponosni na svoje tradicionalne specijalitete koji neće dosaditi ni turistima. Tipični sastojci litvanske hrane su krumpiri, gljive, sjemenke konoplje i med.

U Litvi ćete naći pregršt malih pivovara i lokalnih piva. Probati se definitivno isplati lokalno piće midus koje je slično pivu ali se proizvodi od raži.

Aktivnosti za svačiji ukus

Četiri godišnja doba donose pregršt raznolikih aktivnosti u koijima možete uživati tijekom posjeta Litvi. Ljeto je stvoreno za posjet obali dok zimi možete uživati u skijanju. Temperatura u proljeće i jesen viša je nego u Finskoj zbog čega je ova zemlja Fincima odavno omiljena destinacija za odmor

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju