1. KRSTARENJE OKO ANTAKTIKE
Antarktika je najhladniji i najokrutniji planet na Zemlji, no svakako se nalazi na popisu mjesta koja treba posjetiti barem jednom u životu. Riječ je o vrlo skupom putovanju koje zna potrajati jedan do dva tjedna. Obično započinje u gradu Ushuaia u Argentini, a tijekom krstarenje obilazi se i Falklandsko otočje, otočje South Shetlands, Antaktički poluotok i slično.

Što ćete zapravo vidjeti, ovisi o skupoći samog aranžmana, a moguće je posjetiti istraživačke postaje, ići na polarno ronjenje te opažati divlje životinje ovoga područja u njihovim staništima. Iako je riječ o skupom putovanju, ne možete ga bukirati kad god poželite. Mjesta na ovakvim krstarenjima obično se trebaju rezervirati godinu dana unaprijed.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Zabrinjavajuće ili normalno? Kad na najhladnijem kontinentu "zapeče" 20 Celzijevih stupnjeva

2. POTPUNA POMRČINA SUNCA
Jeste li ikada vidjeli potpunu pomrčinu sunca? Posljednja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz Hrvatske dogodila se 15. veljače 1961. godine, a sljedeća bi se trebala zbiti 3. rujna 2081. Ako želite za svoga života svjedočiti ovom spektakularnom prizoru kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje te na nekoliko minuta nestane dnevne svjetlosti – počnite planirati već sada.

Sljedeća potpuna pomrčina sunca vidjet će se u Čileu i Argentini 4. prosinca 2020. Točno godinu dana kasnije ona će se moći vidjeti u blizini otočja Shetland kod Antaktike, a u Exmouthu u Zapadnoj Australiji bit će vidljiva 20. travnja 2023.

Galapagos Putovanja Vanja na Galapagosu: Ne diraj morskog lava dok spava – i ostale važne lekcije s rajskih otoka

3. KRSTARENJE PO GALAPAGOSU
Želite li opažati neobične vrste životinja u njihovu prirodnom staništu, otočje Galapagos jedan je od najboljih izbora. Ono je nadahnulo i Charlesa Darwina da osmisli teoriju evolucije. Iako ima dosta zainteresiranih za posjet, turizam je ovdje ograničena djelatnost kako bi se što više očuvala priroda.

Ograničen je broj turista, ali i vrsta plovila s kojima se na njega pristaje. Upravo zato treba imati strpljenja i fleksibilnosti kada se rezerviraju datumi za posjet. Najviše posjetitelja ima pak u srpnju i kolovozu.

4. AFRIČKI SAFARI
Niste bili na afričkom safariju, ako niste vidjeli veliku petorku uživo, odnosno lava, leoparda, slona, nosoroga i bizona. Najbolji način da vidite ove životinje osigurava vam posjet kenijskom Masai Mara National Reserveu, ili Serengeti nacionalnom parku u Tanzaniji. Ako vam je pak cilj vidjeti planinske gorile, obavezno posjetite Ruandu i Ugandu. Put u Afriku, definitivno, treba isplanirati unaprijed.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju