Uskoro nam dolazi proljeće, vrijeme kad se priroda budi i sunce jače sja. Proljeće je idealno doba za izlete i putovanja zbog ugodnih temperatura, pa lagano počnite planirati koja ćete sve mjesta posjetiti. Boravak u prirodi će vas opustiti, pomoći da zaboravite na probleme svakodnevice te vaše tijelo napuniti novom i svježom energijom. U prirodi se svi osjećaju sretnije i opuštenije. Proljeće uvijek poziva da se aktiviramo i više krećemo te družimo, a druženje je uvijek ljepše i kvalitetnije u zelenom okruženju. Volite li izlete u netaknutu prirodu, pročitajte u nastavku koja će vas mjesta u Hrvatskoj zadiviti svojim prirodnim ljepotama.

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Hrvatskoj, pa i Europi. Nacionalnim parkom proglašen je 1949. godine, a nalazi se u Lici nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom. Park se prostire na 30 tisuća hektara netaknute i čarobne prirode. Postoje tri službena ulaza u park: Rastovača, Hladovina i Flora. Unutar samog nacionalnog parka se nalazi 8 veoma dobro označenih pješačkih staza za čiji će vam prelazak trebati od 2 do 8 sati te četiri planinarske staze. Svakako odaberite stazu prema svojim fizičkim sposobnostima, no pokušajte posjetiti i Gornja i Donja jezera.

Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta jezerski je sustav podijeljen na gornja i donja jezera. Gornja jezera su prostranija, razvedenija i blažih obala u odnosu na Donja jezera. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane.

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine Parka. Svojom iznimnom ljepotom park već godinama privlači posjetioce u svako doba godine.

Lista koju među prvima trebate prekrižiti: 3 uvijek odlične ideje za izlet  

Idealno doba za posjet je upravo proljeće kad se uspavana priroda budi, a park nije prepun posjetioca, te ćete u miru moći uživati u čarobnoj prirodi. Obavezno sa sobom ponesite udobnu odjeću i obuću, dovoljno vode i hranu kako bi se okrijepili putem. Na pristaništima za električne vlakove i brodove nalaze se mjesta za odmor na kojima možete jesti, ako ne želite nositi hranu i piće sa sobom u parku imate i nekoliko restorana te objekata brze hrane.

Park prirode Papuk

Park prirode Papuk smjestio se u šumovitom području planine Papuk, jednoj od najljepših planina Slavonije. Prostire se na površini od 365 kilometara kvadratnih, a najviši vrhovi su Papuk s 953 metara nadmorske visine i Ivačka glava 913 metara nadmorske visine. U Parka prirode Papuk možete ući kroz nekoliko karakterističnih ulaza. U Park možete ući sa sjeverne strane gdje postoje tri važnija ulaza – Voćin, Slatinski Drenovac i Orahovica, te s južne strane gdje je najznačajniji ulaz onaj u mjestu Velika. Cijena ulaznice u ovaj park je 10 kuna, a u parku za tu cijenu možete obići sedam poučnih staza koje su prilagođene za sve dobne skupine.

Najposjećenija staza je staza grofa Jankovića čija se grobnica nalazi u špilji uz samu stazu. Na Papuku osim obilaska poučnih staza možete uživati u planinarenju jer je označeno više od 200 kilometara planinarskih staza, možete unajmiti i bicikle, okupati se ili pak uživati u zimskim radostima. Park možete posjetiti u svako doba godine, a idealni su proljeće ili pak ljeto zbog ugodnih temperatura. Šetajući parkom nikako nemojte propustiti 35 metara visoki slap Skakavac, koji je tijekom cijele godine iznimno bogat vodom. Ako se odlučite posjetiti Papuk svakako vam preporučujemo da se ugodno odjenete i sa sobom ponesete pitku vodu i nešto za pojesti.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka drugi je najposjećeniji Nacionalni park u Hrvatskoj. Ovaj predivan Nacionalni park se smjestio na području Šibensko-kninske županije uz najljepši tok rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Postoji pet službenih ulaza u sam park te više različitih staza. Pješačke staze i vidikovci Nacionalnog parka „Krka“ omogućuju istinski doživljaj, svim osjetilima, prirode i njezinih očaravajućih krajolika, neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa.

Najpoznatije mjesto, koje privlači najveći broj posjetioca unutar parka, je Skradinski buk. U Skradinskom buku ćete naići na šetnicu koja traje 2-3 sata. Roški slap je također jedno od ljepših mjesta unutar parka gdje postoji šetnica na kojoj ćete pronaći nekoliko vidikovca i špilju. Tu su još Visovac, Manastir Krka, Burunum/Poljane,Manojlovački slap..

Ako želite proći cijeli nacionalni park svakako vam preporučujemo da odvojite najmanje jedan cijeli dan. Park je otvoren tijekom cijele godine, no najbolje ga je posjetiti u proljeće i jesen kad nema gužvi. Planirate li posjet ovom parku svakako se udobno obucite, ako će temperature zraka biti ugodne sa sobom ponesite kupaći kostim i ručnik. Obavezno ponesite bocu vode te nešto hrane. Na području parka možete napuniti bocu s vodom na nekoliko mjesta, a ima i nekoliko restorana u kojima možete kupiti hranu i piće.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju