1. Ne očistimo dobro lignje

Čišćenje lignji zahtijeva određeni trud, ali nam zato dobro odrađen posao jamči slasne rezultate. Ako ste kupili lignje na tržnici, trebate odvojiti glavu s utrobom od tijela lignje. Potom izvucite onaj "plastični" dio kosti iz tijela i ogulite opnu. Na kraju prerežite glavu da biste odvojili krakove.

2. Ne omekšavamo lignje u mlijeku

Neki se kunu da će lignje ispasti mekanije ako ih nekoliko sati prije pečenja potopite u mlijeku. Taj trik navodno stvarno pali ako koristite već očišćene i zamrznute lignje iz leda.

3. Neodgovarajuće pripremamo

Da bi pržena lignja bila hrskava, potrebno ju je dobro pripremiti, odnosno ravnomjerno prekriti brašnom i začinima. Odstranite višak tekućine papirnatim ručnikom s površine lignje prije nego što je narežete na kolutiće. U vrećicu sa zatvaračem ili staklenu kutiju stavite brašno i začine pa potom ubacite kolutiće lignje. Dobro protresite dok začinska mješavina ne prekrije svaki dio lignje.

4. Ne otresemo višak brašna

Previše brašna na lignji u vrućem ulju počet će gorjeti, zbog čega će nam cijelo jelo ispasti loše. Da biste spriječili taj scenarij, pobrašnjene lignje stavite u cjedilo te istresite višak brašna.

5. Ne pečemo lignje u dubokom ulju

Hrskave lignje najlakše se postižu ako ih pečete u fritezi, odnosno u vrućem i dubokom ulju. Ponekad nam je žao potrošiti toliko ulja na pečenje lignji, ali s malo masnoća nećete dobiti dobar rezultat. Također, ne stavljajte previše lignji odjednom u vruće ulje. Radije pecite pomalo, tako će lignje biti hrskavije.

Luda vožnja na 2000 metara: Otvoreni vlak iz kojeg možete "iskočiti" da biste istražili prirodu i staze Pireneja Train d'Artouste - 1 Train d'Artouste - 4 Train d'Artouste - 3 +0 Train d'Artouste - 2
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju