Najbolji regionalni proizvođači crnog pinota okupljaju se 20.-21. listopada u Kendov Dvorec Relais & Châteaux , Sloveniji. Vinski festival „Modri Les Noirs – Pinot Noirs Festival and Master Class“ okupiti će više od 15 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije kako bi zajedno sa vinoljupcima, pokazali izniman potencijal ove vinske sorte u Sloveniji i regiji.

Crni pinot zasigurno je jedna od vinskih sorata koja vinarima zadaje najviše glavobolje, brige i frustracija. Ipak, kada uspije, ovo je također grožđe od kojeg se rade jedna od „najuzvišenijih crnih vina svijeta“. Zašto je tako poseban da se oko njega isplati potruditi te kako uspijeva u našim vinogradima, otkriti će više od 15 renomiranih vinara, iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, na prvom regionalnom festivalu „Modri Les Noirs“.

Modri Les Noirs - 1 Modri Les Noirs - 1 (Foto: PR)


„Dok će većina vinara tvrditi kako je crni pinot, zahtjevan i problematičan, za mene je on jednostavno prelijepi izazov. Svi težimo biti kreativni, to je ono što nas pokreće, i svi se želimo okušati u nečem što je provokativno. Za mene je to, crni pinot.“ kaže Matijaž Lemut, organizator festivala i pokretačka snaga iza TILIA Estatea., Kuće Pinota te međunarodno priznati stručnjak na području vinogradarstva i vinarstva. Matijaž je također i konzultant hrvatskim vinarijama, Feravino iz Slavonije te Ipša iz Istre.


Od Burgundije do Slovenije, Hrvatske i Srbije, Master Class – Crni Pinot

„Modri Les Noirs“ započinje u subotu, 20. listopada. Master Class kojeg će voditi vinski edukator, pisac i bloger Quentin Sadler, okupljene će prvo provesti kroz domovinu crnog pinota, Burgundiju, kako bi na kraju zajedno, otkrili njegov potencijal i originalnost proizvodnje u regiji – Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Među ostalima, biti će prezentirana vina vinarija Dveri-pax, Posestvo Burja, Vina iz Medane Kristančič Dušan i Marko, Marjan Simčič, Ščurek vino, Vino Kupljen Jeruzalem, Pasji rep, Vina Benčina, Vinarija Korak, Vina Tomac, Vinarija Šember, Vinarija Kovačević.

Modri Les Noirs - 2 Modri Les Noirs - 2 (Foto: PR)


Festivalska nedjelja – kušanje više od 15 različitih crnih pinota

U nedjelju, 21. listopada 2018, festival će biti posvećen kušanju više od 15 različitih crnih pinota, debatama vinara, radionicama o izboru najbolje vinske čaše za posluživanje ove sorte te mini Master classom. „Slovenija i cijela regija razvijaju se nevjerojatno a kreativnost u pristupu ovoj sorti, na visokom je nivou. Došli smo do točke u kojoj zaslužujemo ovakav festival. Tko će ga drugi organizirati, ako ne mi, Kuća Pinota.“ dodaje Lemut, proglašen i najkozmopolitskim vinarem Slovenije, od strane The Financial Timesa.


Cijena ulaznice za subotu 20. listopada 2018, iznosi 70 eura, u koje je uključen Master Class te večera. Ulaznica za festivalsku nedjelju 21. listopada 2018. iznosi 30 eura.


Za više informacija, posjetite službenu stranicu festivala.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju