Najbolji regionalni proizvođači crnog pinota okupljaju se 20.-21. listopada u Kendov Dvorec Relais & Châteaux , Sloveniji. Vinski festival „Modri Les Noirs – Pinot Noirs Festival and Master Class“ okupiti će više od 15 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije kako bi zajedno sa vinoljupcima, pokazali izniman potencijal ove vinske sorte u Sloveniji i regiji.

Crni pinot zasigurno je jedna od vinskih sorata koja vinarima zadaje najviše glavobolje, brige i frustracija. Ipak, kada uspije, ovo je također grožđe od kojeg se rade jedna od „najuzvišenijih crnih vina svijeta“. Zašto je tako poseban da se oko njega isplati potruditi te kako uspijeva u našim vinogradima, otkriti će više od 15 renomiranih vinara, iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, na prvom regionalnom festivalu „Modri Les Noirs“.

Modri Les Noirs - 1 Modri Les Noirs - 1 (Foto: PR)


„Dok će većina vinara tvrditi kako je crni pinot, zahtjevan i problematičan, za mene je on jednostavno prelijepi izazov. Svi težimo biti kreativni, to je ono što nas pokreće, i svi se želimo okušati u nečem što je provokativno. Za mene je to, crni pinot.“ kaže Matijaž Lemut, organizator festivala i pokretačka snaga iza TILIA Estatea., Kuće Pinota te međunarodno priznati stručnjak na području vinogradarstva i vinarstva. Matijaž je također i konzultant hrvatskim vinarijama, Feravino iz Slavonije te Ipša iz Istre.


Od Burgundije do Slovenije, Hrvatske i Srbije, Master Class – Crni Pinot

„Modri Les Noirs“ započinje u subotu, 20. listopada. Master Class kojeg će voditi vinski edukator, pisac i bloger Quentin Sadler, okupljene će prvo provesti kroz domovinu crnog pinota, Burgundiju, kako bi na kraju zajedno, otkrili njegov potencijal i originalnost proizvodnje u regiji – Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Među ostalima, biti će prezentirana vina vinarija Dveri-pax, Posestvo Burja, Vina iz Medane Kristančič Dušan i Marko, Marjan Simčič, Ščurek vino, Vino Kupljen Jeruzalem, Pasji rep, Vina Benčina, Vinarija Korak, Vina Tomac, Vinarija Šember, Vinarija Kovačević.

Modri Les Noirs - 2 Modri Les Noirs - 2 (Foto: PR)


Festivalska nedjelja – kušanje više od 15 različitih crnih pinota

U nedjelju, 21. listopada 2018, festival će biti posvećen kušanju više od 15 različitih crnih pinota, debatama vinara, radionicama o izboru najbolje vinske čaše za posluživanje ove sorte te mini Master classom. „Slovenija i cijela regija razvijaju se nevjerojatno a kreativnost u pristupu ovoj sorti, na visokom je nivou. Došli smo do točke u kojoj zaslužujemo ovakav festival. Tko će ga drugi organizirati, ako ne mi, Kuća Pinota.“ dodaje Lemut, proglašen i najkozmopolitskim vinarem Slovenije, od strane The Financial Timesa.


Cijena ulaznice za subotu 20. listopada 2018, iznosi 70 eura, u koje je uključen Master Class te večera. Ulaznica za festivalsku nedjelju 21. listopada 2018. iznosi 30 eura.


Za više informacija, posjetite službenu stranicu festivala.